У ЉУБОВИЈИ – Проглашена ванредна ситуација

У ЉУБОВИЈИ – Проглашена ванредна ситуација

 

Командант Општинског штаба за ванредне ситуације, председник општине Љубовија Милан Јовановић прогласио је вечерас ванредну ситуацију на подручју целе општине. Одлука је донета на вечерашњој седници штаба на којој је закључено да је дошло до погоршања епидемиолошке ситуације и повећања броја заражених што захтева предузимање додатних мера, како би се спречило даље ширење заразе.


Одлуком о увођењу ванредне суитуације на подручју општине Љубовија забрањено је окупљање на отвореном и у затвореном простору више од пет особа, ако није могуће обезбедити одржавање физичке дистанце од два метра и примену одговарајућих мера личне заштите. У парковима и на игралиштима, као и током вежбања дозвољено је окупљање до пет особа уз примену мера заштите. У свим затвореним просторима мора се носити маска и поштовати дистанца од два метра.

Забрањено је организовање свечаности и забавних манифестација. Угоститељски објекти и ноћни клубови не могу радити од девет сати увече до шест ујутру, а они објекти који имају башту, могу на отвореном радити до 11 сати увече. у затвореном делу не смеју пружати услуге после девет сати увече. Столови у угоститељским објектима морају бити удаљени два метра, а за њима могу седети само две особе, изузев ако су чланови заједничког домаћинства, или су родитељи са малолетном децом.


У предшколским установама обавезна је пуна примена свих превентивних мера, а у основним и средњим школама морају се одложити додатна окупљања. Испити могу бити организовани уз примену свих мера заштите, држања дистанце од два метра, ношења маски и рукавица, а мора бити доступно и средство за дезинфекцију на бази 70 процентног алкохола.

У верским објектима морају се примењивати мере заштите приликом верских обреда.

У козметичким, фризерским и салонима лепоте, као и у фитнес центрима и теретанама обавезно је спровођење заштитних мера, ношење маски и рукавица.

Јавни објекти морају се често дезинфиковати, као и заједничек просторије у стамбеним зградама, а улице треба чешће прати уз употребу дезинфекциних средстава.

Општинска управа задужена је да појача превентивну контролу спровођења противепидемијских мера кроз рад комуналног и других инспектора.

Штаб је свим јавним и привредним субјектима препоручио да рад организују тако да старији запослени и они који припадају осетљивим групама раде од куће, када год је то могуће. Општинска управа треба рад да организује тако да у канцеларијама не буде у исто време више људи, а потребно је смањити и контакт са странкама па су грађани позвани да што више послова ураде без доласка у зграду општине, телефоном или путем е-поште.


Грађани који имају респираторне инфекције и повишену температуру треба да се јаве Ковид амбуланти Дома здравља на телефоне 062/887-11-09, 062/887-05-21 и 015/561-826 ради добијања савета и инструкција за даље поступање, како би се избегле ширење заразе.

Подсетимо, тренутно је 76 особа из Љубовије активно оболело од ковида-19, а у првих 11 дана новембра узорци 66 грађана ове општине потврђени су као позитивни на коронавирус.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КРУПАЊ – Уведена ванредна ситуација

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – У Лозници скоро 40 новозаражених у дану

Прати нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )