ОЧУВАЊЕ РЕПРОДУКТИВНОГ ЗДРАВЉА МЛАДИХ – Борба против табу тема

ОЧУВАЊЕ РЕПРОДУКТИВНОГ ЗДРАВЉА МЛАДИХ – Борба против табу тема

До краја новембра сви средњошколци и ученици седмих и осмих разреда у Лозници имаће прилику да погледају видео-презентацију у трајању до 45 минута, на тему очувања репродуктивног здравља, а предавачи су доктори лозничког Дома здравља Владимир Крунић и Немања Јосић. 


Како је на данашњој конференцији за новинаре објаснила Тања Глишић Матић, начелница Одељења за друштвене делатности, пројекат се реализује у оквиру  популационе политике „Очување репродуктивног здравља“ и подржао га је Кабинет министарке без портфеља задужене за демографију и популациону политику, у прошлој Влади Србије, износом од 210 хиљада динара. Кроз ову обуку проћи ће више од 4.600 ученика, око 3.100  средњошколаца и 1.500 основаца. 

– Првобитно, пројекат  је подразумевао организовање трибине у Вуковом дому културе као и да уђемо у све основне и средње школе. Због епидемије коронавуируса то није било могуће и из тог разлога смо направили овај заокрет. Снимили смо предавање и сви ученици ће га видети. Да би то било интерактивно, покренули смо сајт „ Моје питање“ на којем млади потпуно анонимно могу да поставе питање, а ми ћемо објављивати одговоре наших гинеколога и здравствених радника – рекла је Глишић Матићева.

Према речима др Владимира Крунића, предавање је обухватало и контрацепцију, која је, можда, још увек табу тема, а млади податке добијају из непоузданих извора.

 –  Циљ ових предавања је заштита репродуктивниог здравља младих, да се не излажу стресу који доноси нежељена трудноћа и полно преносиве болести због којих касније може да се јави и проблем способности репродукције и појаве стерилитета, који су све чешћи код младих. Циљ је и да анимирамо млађе суграђане да дођу код нас у саветовалиште и да питају све што их у овој области интересује. Сада долази око 30 одсто младих – истиче Крунић.

Како је рекао др Немања Јосић, поред контрацепције, теме су биле полно преносиве болести, нежељена трудноћа и шта је нормално сексуално понашање.

– Нажалост, деца су окружена разним ријалити програмима на појединим телевизијама са националним фреквенцијама, видимо разне ненормалности па и у вези сексуалности. Млади су изложени свему томе и није им баш лако да сами па чак, и уз помоћ породице, дефинишу те ствари.  Од  сексуално преносивих  болести, навешћу пример хламидије која може да изазове трајни стерилитет, отежану могућност за репродукцију. Што се тиче контрацепције, код нас је то још увек табу тема и млади су неинформисани. Прва рекација када се помену антибеби пилуле је – па то су хормони, то је опасно, а уз одговарајуће саветовање, то је сасвим добар избор за одређену групу жена па и младих – напомиње Јосић.

Као увод у пројекат, од  1. до 7. новембра спроведено је истраживање о информисаности и ставовима младих у вези са репродуктивним здрављем у којем је учествовало 308 ученика, 115 основаца и 193 средњошколца и то 78 дечака и 230 девојчица, од којих половина живи на селу, а половина у граду.


– Испоставило се да ситуација није баш тако добра, наиме, готово 90 одсто испитаника сматра да знају све што треба да знају у том узрасту, али са друге стране чињеница је да велики број њих не влада добро знањима у тој области. На пример, неки од њих су мислили да је трипер назив за лек, а други да је то назив за све полно преносиве болести, затим, сматрају да је за ХИВ важна хигијена руку или да је најважније често тестирање па су онда безбедни. Само 11 одсто младих мисли да се њихови вршњаци одговорно понашају када је у питању репродуктивно здравље – каже начелница.

Испитивање је показало да 37 одсто њих о сексуалности и репродуктивном здрављу највише сазнају путем интернета, од родитеља 25 одсто, од вршњака 20 одсто, од наставника 13 одсто, а најмање преко ТВ – три одсто. Око 40 одсто је исправно одговорило о трајању менструалног циклуса, 20 одсто сматра да је абортус ефикасан начин контрацепције, 96 одсто сматра да је кондом средство за заштиту од полно преносивих болести и нежељене трудноће, али 70 одсто њих погрешно верује да кондом штити од свих полно преносивих болести. Интересантно је да 70 одсто младих сматра да је неопходно увести предмет репродуктивно здравље у редован школски програм јер им недостају знања и проверени извори информација у вези са сексуалношћу и репродуктивним здрављем.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОД СУТРА ЈЕСЕЊИ РАСПУСТ – У школу у понедељак

РАСПИСАНИ КОНКУРСИ ЗА УРЕЂЕЊЕ ЗГРАДА – Сарадња града и станара

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )