РАСПИСАНИ КОНКУРСИ ЗА УРЕЂЕЊЕ ЗГРАДА – Сарадња града и станара

РАСПИСАНИ КОНКУРСИ ЗА УРЕЂЕЊЕ ЗГРАДА – Сарадња града и станара

У Лозници су јуче расписана четири јавна конкурса за бесповратно суфинансирање активности инвестиционог одржавања стамбених зграда. У питању је конкурс за обнову фасада, а остала три се односе на обнову уређаја, опреме, инсталација и кровова. На данашњој конференцији за новинаре градски менаџер Дејан Сталовић,  објаснио је да су конкурсом обухваћене само стамбене и стамбено-пословне зграде које се налазе у тзв. Урбанистичкој зони Лознице, односно центру града од улице Георгија Јакшића, месне заједнице Центар, а укључен је и Лагатор. Овог пута, како је рекао, на конкурсу не могу учествовати зграде јавне намене као што су музеји, задужбине или самосталне пословне зграде.


– За јавни конкурс унапређивање фасада, издвојено је 30 милиона динара, учешће града је до 70 одсто, а трајање конкурса је двадесет дана. За остала три конкурса за уређаје и опрему, инсталације и кровове, издвојено је по три и по милиона динара, учешће града је до 50 одсто, а рок трајања конкурса је десет дана – рекао је Сталовић.

Како је рекао, за сва три конкурса прилаже се јединствена документација – препис листа непокретности, изјава управника стамбене заједнице од када је зграда у употреби, решење о регистрацији стамбене заједнице, одлука Скупштине стамбене заједнице о подношењу пријаве, одређена техничка документација, односно, ако је реч о фасадама потребно је приложити предмер и предрачун радова, затим, одлука стамбене заједнице у ком проценту је спремна да учествује у финансирању радова. Потребна је и изјава управника стамбене заједнице о томе да ли су раније користили или нису користили средства из буџета града за улагање у објекат и изјава о прихватању евентуалих додатних трошкова. Пријаве се подносе у затвореној коверти на адресу граске управе са назнаком  одређеног  конкурса.

– Приликом бодовања гледаће се циљеви који се постижу за задовољавање јавног интереса, где се налази стамбена зграда, да ли и у којем проценту се суфинансира из других извора, као и степен оштећења објекта. Свакако ће новије зграде имати мањи број поена у односу на старије које имају већа оштећења, јер је тиме смањена и употребна вредност објекта, а постоји и опасност по здравље и живот људи – рекао је Сталовић.


Градски менаџер је истакао и да је конкурсом предложено које ће пријаве имати предност  у случају да имају исти број поена, утврђени су и рокови у којима комисија доноси ранг-листу, као и за подношење и одлучивање по жалбама. Коначну ранг-листу доноси Градско веће, а након тога се потписује уговор са заинтересованим странама односно, стамбеном заједницом која има рок од пет дана да потпише уговор, у супротном се сматра да је одустала.

– Ову активност можемо назвати пилот пројектом, у наредним годинама планирано је да се за ове намене издваја више средстава. Већ следеће године све стамбене заједнице моћи ће да учествује на конкурсима, стога, апелујем на све њих да почну да размишљају о томе и да буду спремни – истакао је Сталовић.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Увести ванредну ситуацију у округу

ПОСЛОВНЕ ЖЕНЕ ЛОЗНИЦЕ – Поново бих изабрала исти позив

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )