НАШИ СМО – Катаклизма

НАШИ СМО – Катаклизма

По ко зна који пут се и прошлог понедељка обистинила стара латинска изрека “Човек је човеку вук – Homo homini lupus est”, али и речи наших старих да на планети нема чуднијег створа од човека. Као да у лудилу епидемије изазване вирусом ковид-19 није довољно смрти па додатно морају да је проузрокују и људи у суманутим терористичким нападима какав се догодио почетком ове седмице у главном граду Аустрије. Четири прекинута живота и десетине рањених људи, од којих су неки у тежим стањима, резиме је вишеструких оружаних напада на неколико различитих места у понедељак вече у Бечу. Аустријске власти су овај немио догађај окарактерисале као терористички, а томе у прилог иде и податак да је један од убијених нападача у сукобу с полицијом означен као “симпатизер Исламске државе, у чијем је стану током претреса заплењен и видео-материјал који на то указује”.


Сви светски медији су пренели вест да је пуцњава почела око осам увече у близини главне синагоге, свега неколико сати пре него што су на снагу ступиле нове мере у борби против ширења коронавируса. И према речима аустријског канцелара Себастијана Курца, били су ово “тешки сати за државу”, која је најавила енергичну акцију полиције. Чини се да више у овом свету и нема “лаких сати” за било коју државу, па ни за Србију. Вирус корона је тема која се наметнула испред вести о економији, о спорту или култури, о обичном животу, постала је део бриге и оних који су за ношење маски и оних који се томе противе. На ову здравствену тему надовежу се само оне у којима се говори о бројкама преминулих због те болести или оне о терористима, на чијем нишану је пре само неколико дана била и Француска.

Европа и свет су у хаосу. Као да је дуго најављивана катаклизма Земље почела и као да су се, делимично барем, обистиниле прогнозе неких видовњака или оне записане у предвиђањима Маја. Њихови прорачуни су се показали тачним у многим математичким рачуницама, а баш тог 21. децембра 2012. године требало је да се догоди доста астролошких занимљивости. Једна од њих,  кључна за веровање у смак света, јесте та да се наша планета “поравнава са центром наше галаксије” (Млечни пут), односно да се по неким тумачењима “суочавамо са огромном Црном рупом која је средиште наше галакасије, а у којој обитава само зло”. Тај сусрет требало је да уништи свет и наступи апокалипса, али, пошто управо читате овај текст, извесно је да су Маје, можда, ипак мало промашиле. Мећутим, извесно је то да је човек човеку постао највећи непријатељ, борећи се један против другога или против природе, која му често жестоко узвраћа елементарним непогодама. Још је Ниче поручивао да “ако човек сваког дана стоји на ивици и гледа у провалију, једног дана ће и провалија погледати у њега”, и тај сусрет, чини се, траје ли траје. Ударио тук на лук.  Што је некад рекао и Бранислав Црнчевић – “Људи су прво били браћа, касније су постали једнаки… Слутим да једног дана човек човеку неће бити ништа”.


Све ове речи потврђују став који и сам заступам да је “тај” смак света из децембра 2012. тада и почео, али да то није рингла на шпорету па да је неко окрене и за трен искључи довод струје па да све стане. Није Земља кокошије јаје па да је бациш и разбијеш, а она се за час посла распе, осуши и скори. Тај “наш смак света” траје ли траје и ко зна када ће се завршити. У ствари, ко зна када је и почео, ако се држимо ове изнете тезе, јер само у протеклих пола века најављиван је више пута.  Неке од тих година памтимо као катаклизмичне, али некако се још копрцамо и трајемо, а Земља се и даље врти у круг. Када ће наша планета престати да се окреће око своје осе и даље је неизвесно, али да је човек својим поступцима непрекидно успорава и спотиче чињеница је коју проживљавамо и пред којом се треба замислити. До сада се у предвиђању краја света нико није баш прославио, али би се, можда, свакако требало замислити над реченицом Агате Кристи – “Зло није нешто надљудско, то је нешто мање од човека”.

Слободан Пајић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Систем

НАШИ СМО – Мандатарење

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )