НА СКУПУ У ТРШИЋУ – За сарадњу с мађарском привредом

НА СКУПУ У ТРШИЋУ – За сарадњу с мађарском привредом

У Научно-образовно-културном центру Вук Караџић“ у Тршићу данас је одржан конститутивни састанак Међуопштинске радне групе (МОРГ) за друштвено одговорно пословање и заједничке регионалне иницијативе. Састанак је организован у склопу пројекта Западна Србија – Мађарска – могућности за СМАРТ пословање, који финансира Европска унија у партнерству са Владом Републике Србије преко програма ЕУ ПРО и имплементационог партнера – УНОПС


Према речима Данијеле Марковић, директорке Регионалне развојне агенције Подриња, Подгорине и Рађевине у Лозници, домаћина скупа, један од циљева овог пројекта је да се на територији Мачванског и Колубарског округа успостави регионални институционални оквир као вид подршке развоју сектора малих и средњих предузећа и концепта друштвено одговорног пословања кроз формирање Међуопштинске радне групе (МОРГ) за друштвено одговорно пословање и заједничке регионалне иницијативе.

– Фокус пројекта је на унапређењу конкурентности малих и средњих предузећа у ова два округа и њиховог умрежавања с партнерима из Мађарске. По оцени Регионалне привредне коморе у Ваљеву, четири најзаступљенија сектора у привреди на овим територијама су прерада и производња хране и пића, производња папира и предмета од папира, производња машина и опреме, као и сектор туризма који је занимљив домаћим и страним туристима. У досадашњим анализама Привредне коморе није забележена значајнија сарадња између региона западне Србије и Мађарске, а ЕУ је сматрала да је овај пројекат добар и подржала га је јер он омогућава продор робе из Србије на простор ЕУ и Мађарске. МОРГ је виђена као институционални механизам у којем се јединице локалне самоуправе на територији наша два округа укључују у формирање и побољшање локалног економског развоја и амбијента пословања привредника. Добро је да су све локалне самоуправе именовале своје представнике у ову групу, одабраћемо председника групе, а за годину дана очекујемо заједничке иницијативе – рекла је Данијела Марковић.

Милан Мирић, директор РРА Сремиз Руме, објаснио је да ће се, у складу са концептом пројекта, МОРГ формирати кроз међусобну сарадњу свих релевантних заинтересованих страна – локалне заједнице, привреде, образовних и научно-истраживачких установа и осталих заинтересованих актера у локалној заједници.


– Циљ је да се сви они укључе већ у иницијалној фази заједничких пројеката, чиме би се, уз бољу реализацију пројекта, обезбедила заштита интереса сваке локалне јединице и свих осталих заинтересованих страна понаособ. Тиме би се успоставила  регионална сарадња на најширим основама у циљу изналажења најоптималнијих организационих и функционалних решења. У овом крају изабрали смо фокус групе које могу бити крајњи корисници пројекта, мала и средња предузећа која ће се повезати с мађарским привредницима – казао је Мирић.

У име Града Лознице подршку је обећао Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника, уз наглашавање да циљ градске управе и јесте то да сви предузетници постану мала предузећа, а она прерасту у средња и потом у велика предузећа.

– Интерес града је да подржи оне који имају извозне капацитете, а то су пре свега компаније које производе храну, прерађују воће и поврће, производе папир, али и друге. Верујем да наша Регионална развоја агенција има капацитет да одабере двадесетак малих предузећа за пројекат и да ће сви заједно имати доста посла – поручио је Ђокић

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Расте број позитивних на коронавирус

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – Пацијент упућен у Београд

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )