СКУПШТИНА ГРАДА – Одборницима драже слово на папиру

СКУПШТИНА ГРАДА – Одборницима драже слово на папиру

Од наредне седнице, 25 од укупно 59 одборника примаће скупштински материјал у електронској форми, док је писана за већину и даље боље решење. Електронским путем материјал већ од прошлог сазива примају чланови Градског већа. За неке је ово питање хватања корака са цивилизацијским достигнућима док у градској управи истичу значајне уштеде


Душица Баровић, (Смело), једна од најмлађих међу одборницима Скупштине града, на једној од прошлих седница изнела је на говорницу преобиман скупштински материјал, који је до одборника стигао у две туре, питајући зашто је потрошено више од сто хиљада листова када је једноставније и јефтиније било да је послат у електронској форми. Градоначелник Видоје Петровић сложио се са овом опозиционом одборницом да је то бољи и јефтинији начин, унапред, како је рекао, честитајући свима који се буду изјаснили за електронску форму.

У понедељак из скупштинских служби ЛН су обавештене да ће убудуће новинари материјал добијати мејлом, као и сви други службено упућени на седнице СГ, осим одборника који су могли да бирају између електронског и папирног облика.

Анкетом до одлуке

Од Славице Милетић, начелнице Одељења за рад органа града, информационе и заједничке послове, сазнали смо да је опозициона одборница заправо куцала на отворена врата.

– Било је покушаја и у прошлом одборничком сазиву да пређемо на електронску доставу скупштинског материјала. Међутим, анкета међу одборницима је показала да они тада, већином, нису били спремни за то, али јесу били чланови Градског већа па они од тада сав материјал добијају у електронској форми – каже она и додаје да је анкета у новом скупштинском сазиву показала веће интересовање одборника – 25 од 59 изјаснило се за електронску форму.


Душица Баровић каже да није изненађена избором одборника с обзиром на “структуру састава”.

– У 21. веку сви би требало да имамо приступ интернету и да умемо да користимо предности које он носи. То олакшава нашу комуникацију са грађанима јер можемо да им проследимо предлоге скупштинских одлука за које су заинтересовани и да добијемо повратне информације и сугестије од њих. Зато се залажем  да се сав скупштински материјал поставља и на званични портал Града како би био доступан свима, што би омогућило већу јавност рада и учешће свих заинтересованих у доношењу одлука – каже Душица Баровић.

И Борка Грубор, (СНС), изјаснила се за електронску доставу материјала. Она је у прошлом сазиву била народна посланица па нас је интересовало како је то, наизглед техничко питање, решено у парламенту Србије.

– Посланици добијају материјал и у електронском и у папирном облику и свако се опредељује према свом нахођењу. Ја сам се сада као одборница изјаснила за електронски пријем материјала, али како год он стизао до одборника, најважније је да га добро проуче, поручује она.

Гвозденија Јевтић, (СНС), по стажу једна је од најискуснијих одборника. Она је навикла на брдо папира, али у њеном случају то није једини разлог због којег ће и даље материјал добијати у коверти.

– Мени је ово четврти одборнички мандат и навикла сам се на обимни материјал испред себе. Међутим, ја нисам у могућности да пређем на електронску пошту материјала пошто живим у делу Бање Ковиљаче који није добро покривен интернет мрежом па нам сигнал стално пуца – каже.


Исти проблем мучи и њеног колегу из одборничке групе Слободана Живановића који живи у Зајачи.

– Имамо проблема са интернетом, а ја сам и старији човек и навикао сам да читам скупштински материјал са папира, па ће и даље тако бити. Трудим се да добро проучим све предлоге одлука и извештаје, а ако нека тема није из мог домена, онда се консултујем са неким ко то зна – каже Живановић који је и по одборничком стажу један од најстаријих у скупштинској сали.

Није новац једина уштеда

Слађана Милетић се нада да ће временом расти број одборника који ће се изјашњавати за електронку доставу материјала јер трошкови штампе и доставе нису безначајни.

– За једну просечну седницу Скупштине града која има 13 тачака дневног реда када бисмо материјал припремали у штампаријама, морали бисмо да издвојимо око 554.000 динара. Међутим, ми га штампамо на нашем копир-апарату и за папир и тонер потрошимо 60.000 динара. То је огроман посао који носи и до 30 сати прековременог рада – истиче она.

Али, како додаје, то нису и једни трошкови јер скупштински материјал разноси седам курира, а пошто појединим одборницима материјал носе на кућне адресе у удаљенијим деловима града, онда ту треба додати и трошкове горива.


На изјашњавање одборника, свакако је, поред компјутерске писмености, утицало и то да ли поседују неки од мобилних облика компјутера како би током седнице могли да поново погледају шта пише у материјалу. Чланови Градског већа добили су на коришћење таблете, њих јесте шест и по пута мање него одборника, али то је свакако питање које ће врло брзо доћи на дневни ред.

До тада остаје да видимо како ће се снаћи са овим што имају. У сваком случају овима који су се изјаснили за електронске материјале биће захвални не само корисници буџета због уштеда, него и сви који у том избору виде еколошку одговорност. Највећу захвалност, ипак, имаће курири и курирке јер понекад пакети скупштинског материјала могу бити тешки и преко четири килограма.

З. Вишњић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПРЕДСТАВНИЦИ „РИО ТИНТА“ У ЛОЗНИЦИ – Позив грађанима на разговор

ПОСЛОВНЕ ЖЕНЕ ЛОЗНИЦЕ (2) – Разлика се налази у кући

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )