МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НЕКАЖЊИВОСТИ ЗЛОЧИНА НАД НОВИНАРИМА – Новинари неретко изложени нападима

МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НЕКАЖЊИВОСТИ ЗЛОЧИНА НАД НОВИНАРИМА – Новинари неретко изложени нападима

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је данас да новинари у Србији већ више година раде у тешким условима, неретко изложени физичким и вербалним нападима и најавио да ће јединствена база података о нападима на новинаре, коју ова институција прави са струковним удружењима и синдикатима, представљати једну врсту системске подршке.


Више пута сам упозоравао на лоше стање у медијима и тражио да се казне одговорни за претње и нападе на новинаре, чији положај и рад су посебно отежани у условима актуелне пандемије. Такође, убиства и физички напади на новинаре и њихову имовину већ дуги низ година нису решени рекао је Пашалић поводом 2. новембра, Међународног дана борбе против некажњивости злочина над новинарима.

Како је казао заштитиник грађана, надлежне институције су дужне да створе безбедно окружење за рад новинара, а база података чије је прављење у току представља само један од корака у том правцу.

Јединствена база података о нападима и притисцима на новинаре биће нека врста системске подршке раду и независности новинара с обзиром на то да иза ње стоји институција Заштитника грађана као независна државна институција високог ранга која се бави заштитом људских права навео је Пашалић.


Заштитник грађана је рекао и да би ова база података требало да буде инволвирана у Акциони план за примену Медијске стратегије, као и да ће у њој посебан акценат бити стављен на економске притиске јер су новинари највише изложени таквим притисцима и због тога што они највише утичу на њихов живот и професионални рад.

Међународни дан борбе против некажњивости злочина над новинарима установљен је одлуком Уједињених нација 2013. године, после убиства француских новинара Жислена Дипона и Клода Верлона током извештавања из афричке државе Мали.

 Фото: Заштитник грађана

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПОЧЕЛА ЗИМСКА СЛУЖБА – Спремни за снег и лед

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – На крају октобра више од 300 новозаражених

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )