ПОСЛОВНЕ ЖЕНЕ ЛОЗНИЦЕ – Разлика се налази у кући

ПОСЛОВНЕ ЖЕНЕ ЛОЗНИЦЕ – Разлика се налази у кући

Основна разлика између мушког и женског предузетништа не налази се на послу, већ у кући и традицији, каже Снежана Перић, једна од оснивачица Удружења пословних жена Лознице “Креативна визија”. Ово удружење помаже и другим женским удружењима у Лозници чијим чланицама је потребна подршка на путу ка економској самосталности


Велике разлике између женског и мушког предузетништва нема јер су се жене доказале и на великим, некада “мушким” пословима и данас и у Србији многе велике фирме, које запошљавају стотине па и хиљаде радника, воде жене. Снежана Перић, лозничка предузетница и једна од оснивачица Удружења пословних жена Лознице “Креативна визија”, каже да послове више не би требало делити на мушке и женске.

– Истина је да се у нашем граду жене предузетнице још увек, углавном, баве услужним делатностима, али то нису само фризерски и козметички салони, већ и све друге од угоститељства, преко туристичких агенција, до пословних услуга. Ређе се баве производњом, али и ту имамо примере жена које воде успешне производне фирме попут “Хедера вите” или фабрике чарапа “Кика”. Основна разлика у предузетништву не налази се на послу, већ у кући и традицији. Разлика је у томе што мушкарац, када се врати са посла, прилегне да се одмори, прочита новине или изађе са другарима, а жена не зна шта ће пре да уради – каже Перићева.

То се, наглашава, нарочито могло видети у току епидемије коронавируса јер су најчешће жене упућиване да користе слободне дане, а мушкарци да раде, уколико је обоје супружника запослено. Како каже, женама су у фирмама постављана питања да ли им супруг ради па су, ако је запослен, упућиване кући да се брину о деци.

Иако је, према неким истраживањима, основни “окидач” за упуштање жена у предузетништво ситуација у којој оне немају другог избора, Перићева каже да то није баш тако.

– Једини начин да жена буде самостална јесте да оствари економску самосталност. Нису се све жене упустиле у посао из финансијских разлога или ради саме егзистенције, многе су то учиниле желећи да се баве послом. Има примера жена које су могле да раде у успешним породичним предузећима, али су решиле да се саме окушају у предузетништву и успешне су у томе. Женско предузетништво постало је актуелно код нас у време ратова у бившој СФРЈ. Мушкарци су отишли у рат па су жене морале да раде, хтеле не хтеле. То је искуство какво су имале и друге земље. У САД се женско предузетништво пробудило за време рата у Вијетнаму, а када су се мушкарци вратили, жене су већ увиделе да могу успешно да раде и више нису хтеле да се одрекну тога – каже Перићева.


“Креативна визија” не окупља само предузетнице, већ и све друге запослене жене, али и оне које тек треба да пронађу или покрену посао. Делује и као својеврсна кровна организација на нивоу града јер пружа подршку и другим удружењима која окупљају жене. Од самог почетка у “Креативној визији” су и жене које имају искуства у покретању посла, писању и реализацији пројеката, а то омогућава пружање пуне подршке онима које то не знају.

– Пригрлиле смо и жене које се баве старим занатима са намером да им помогнемо да истрају и буду успешне у томе.  Ту смо и да им помогнемо да напишу пројекте, они често морају да буду на енглеском језику, што представља додатни проблем за многе жене, али и да им помогнемо у реализацији, писању финансијског извештаја и свему другоме. Девојкама које се одлучују за будуће занимање помажемо преносећи им наша искуства и мотивишући их да се школују, а незапослене често врло брзо пронађу посао после разговора са нашим чланицама – објашњава Перићева.

“Креативна визија” је и настала са визијом за стварање повољног амбијента за пословање жена и жељом да помогне промовисању њихових пословних интереса. Циљеви су јасни – економско оснаживање жена, унапређење пословања фирми у власништву жена, стварање повољног пословног окружења, повезивање са предузетницама из града, околине, земље, али и иностранства, као и отварање нових фирми у женском власништву.

Да ли је потребно да се жене баве пословањем, питање је које одавно више не треба постављати. Довољно је, на пример, сетити се светске економске кризе и рекордно брзе пропасти свих банака на Исланду. Преживела је само она коју су водиле жене.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПОСЛОВНЕ ЖЕНЕ ЛОЗНИЦЕ (1) – Бизнис из нужде или бизнис из вере

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )