ЗАВРШЕНА ПИЛОТ ПРОБА ДРЖАВНЕ  МАТУРЕ – Најтежи тест из математике

ЗАВРШЕНА ПИЛОТ ПРОБА ДРЖАВНЕ  МАТУРЕ – Најтежи тест из математике

Полагањем теста из стручних предмета, данас  је у Средњој школи „Свети Сава“ у Лозници  завршено прво пилотирање државне матуре које је трајало три дана. Пилот проба државне матуре спроведена је у стотину и једној школи у Србији, а једини су је у нашем региону полагали  ученици трећег разреда ове школе, смер техничар за заштиту животне средине.


Према речима директорице Јелене Мирковић, сви ученици су дошли на матуру, а што се тиче организације, може се рећи да је пилот пројекат успешно реализован уз сталне консултације са члановима тима пројекта државне матуре Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

– Првог дана ученици су радили тест из српског језика и књижевности, другог дана тест из математике и оба су имала по двадесет задатака, а данас су радили тест који је објединио стручна знања из претходне две наставне године који је имао четрнаест  задатака. Стиче се утисак да су задаци били или лаки, или претешки. Ученици су имали на располагању сат и по времена да  раде тестове, српски су завршили за сат времена, код теста из  математике 80 одсто ученика је после првих пола сата изашло из учионице, а данас су тестове сви  завршили након четрдесет минута. Утисци деце су били да је тест из српског био задовољавајући, за неке лак, а за неке тежак,  тест из стручних предмета им је био лак, а сви до једног се слажу да је тест из математике био претежак. Према информацијама, генерално у целој Србији ученици нису задовољни тестом из математике  – истиче Мирковићева.

Како каже, сви тестови су спаковани у кутију са затворницом која не може да се отвори док се  не пресече, а по њу ће доћи службеник Министарства просвете, који ће је  лично преузети. Резултати ће бити познати следеће седмице, у понедељак се у Београду прегледају тестови из српског, у уторак из математике, а у среду тестови из стручних предмета. Тестови неће бити оцењивани. Циљ пробе државне матуре је да се ученици навикавају на овакво тестирање и да се на време уоче и отклоне евентуални пропусти и недостаци.

Да подсетимо, државна матура треба да буде уведена 2022. године и она ће заменити пријемни на факултетима.

А шта кажу учиници?

Милица Полић – Тест из математике је био много тежак  а остала два су била лакша. Због тренутне ситуације настава нам се одвија пола онлајн, а пола у школи. Мислим да је жива реч боља да лакше савладамо градиво из математике,  када нам наставници уживо објасне неки задатак,  а не онлајн. Зато не можемо најбоље да се снађемо.

Тамара Јовановић – Пошто смо полагали градиво из прве две године ја сам се само  мало подсетила. Српски није био тежак, математика је мало тежа задаци су били јасни, а трећи тест такође, није био тежак.

Ивана Арсић –  Мислим да је овај начин полагања матуре много бољи, слажем се са другарицама да је тест из математике био најтежи док су  из срског и стручних предмета били лаки. Мислим да нам је доста поногла и мала матура коју смо имали на крају основне школе.

Наташа Тасић –  Сматрам да је добро што ће бити уведена државна матура. Лакше нам је било на полагању тестова зато што већ имамо искуство из осмог разреда са мале матуре, и знали смо, отприлике, шта нас очекује. Мислим да ће нам доста олкшати и упис на факултет тако да већ сада можемо да се припремамо.

В.М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – У Лозници више од стотину оболелих

СПЕЦИЈАЛНА БОЛНИЦА ”БАЊА КОВИЉАЧА” – Набавили нову опрему за вешерај

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )