ПОДРШКА РОДИТЕЉИМА И ДЕЦИ – Обухваћено тридесеторо деце

ПОДРШКА РОДИТЕЉИМА И ДЕЦИ – Обухваћено тридесеторо деце

Од почетка овог месеца у просторијама Омладинског центра организују се саветодавно-едукативне радионице за децу са сметњама у развоју и радионице психолошке подршке за њихове родитеље. Радионице се спроводе у оквиру пројекта „Заједно у подршци родитељима и деци са сметњама у развоју“, којег са 13 хиљада долара финансира швајцарска агенција „Свис про“ заједно са Уједињеним нацијама и Сталном конференцијом градова и општина. Локална самоуправа у реализацији овог пројекта учествује са хиљаду и по долара.


На данашњој конференцији за медије Тања Глишић Матић, начелница Одељења за друштвене делатности, подсетила је да је ово први уговор који је потписан између ове агенције и неког града и општине и да је оцењен као најбољи од свих који су конкурисали.

– Ова услуга ће бити пружана наредних десет месеци. Ангажовали смо дефектолога-олигофренолога, логопеда и специјалног педагога и они ће интензивно радити са децом. Оно што овај пројекат издваја од осталих је то да смо се сада фокусирали на родитеље. У Лозници имамо  Дневни центар „Сунце“, имамо личне паратиоце, и све су то услуге које су фокусиране на децу. Свих ових година разговарали смо са родитељима и они су питали – а где смо ту ми и нама је потребна подршка. Договорили смо се да нађемо начин да они добију ветар у леђа и подршку за процес кроз који пролазе. Родитељи су веома задовољни, у сталном смо контакту са њима и наша идеја је  да око Нове године можемо и са њима да разговарамо на ову тему – рекла је Глишић Матићева. 

Према речима др Живке Мићановић Цвејић, клиничког психолога, пројекат је конципиран тако да се пружи психолошка и дефектолошка подршка деци са сметњама у психофизичком развоју, али овога пута се подршка пружа и њиховим родитељима.

 – Улога клиничког психолога је да се оснаже психолошки ресурси родитеља који имају дете ометено у психофизичком развоју, или са тешкоћама у развоју, зато што родитељство овакве врсте носи посебну врсту стреса. Родитељ које има дете са сметњама у развоју суочен је са бројним негативним емоцијама попут напетости, нервозе, страха, сталне забринутости, објективних ситуационих тешкоћа, затим, социјалних проблема у вези са уклапањем родитеља и детета у непосредно ближе и шире социјално окружење – рекла је Мићановић Цвејићева.

Како је рекла, пројекат је конципиран тако да се на месечном нивоу одржи осам радионица за родитеље групног или индивидуалног типа, при чему ће се процењивати индивидуалне  потребе и специфичности сваког родитеља и специфичности сваког детета и њиховог социјалног и породичног контекста.


– За сада родитељи врло лепо реагују, по први пут им је пружена прилика да могу да вентилирају све оно негативно што осећају и да се кроз адекватну психолошку подршку оснаже за родитељство које носи овако специфичан, тежак емоционални терет – рекла је  Живка Мићановић Цвејић.

Од педесет и четворо деце којима је у бази интерресорне комисије дато мишљење за услугу лични пратилац за њих тридесеторо (22 дечака и осам девојчица) дат је предлог за социјално-едукативну, саветодавну услугу. Деветоро деце са аутистичним спектром, петнаесторо са лаком менталном ретардацијом, троје са Дауновим синдромом, једно слабовидо и двоје деце са церебралном парализом. Предложен списак деце дат је на основу разматрања медицинске документације и потреба сваког појединачног детета и породице.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПОСЛЕ ПОТРАГЕ – Пронађен нестали дечак

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Скоро 50 новозаражених

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )