ПОСЛОВНЕ ЖЕНЕ ЛОЗНИЦЕ – Бизнис из нужде или бизнис из вере

ПОСЛОВНЕ ЖЕНЕ ЛОЗНИЦЕ – Бизнис из нужде или бизнис из вере

Сопствени бизнис у нашој земљи води око 135.000 жена и оне чине скоро трећину власника различитих привредних субјеката. Иако је за последњих седам година њихов број порастао за пет одсто, сва истраживања показују да се споро мењају њихови мотиви као и амбиције, о чему сведоче и подаци да је чак 68 одсто предузетница свој бизнис покренуло зато што нису могле да нађу други посао, као и да 99 одсто предузетница води микро предузећа, до десет запослених, што указује на то да су њихови послови мање профитабилни од оних које су основали мушкарци. То је показало прво свеобухватно истраживање о женском предузетништву урађено 2012. године (SeCons и ФРЕН), али ни данас нема већих одступања


Жене предузетнице се већином опредељују за услужне делатности и то је, према подацима Удружења пословних жена из Лознице “Креативна визија”, дугогодишња тенденција. Предњаче власнице трговинских радњи, фризерских и козметичких салона, агенција за вођење књиговодства, угоститељских објеката, преводилачких бироа.

Скоро трећина жена је уложила породични новац у свој бизнис, још трећина сопствени, а само 3,5 одсто су добиле кредит.

Око 60 одсто жена наводи приступ финансирању као главну препреку за улазак у предузетништво, 20 одсто предузетница тврди да су се сусреле са дискриминацијом, а више од две трећине да се у пословној заједници не осећају прихваћено једнако озбиљно као њихове колеге мушкарци. У извештају  НАЛЕД-а, који је припремљен за потребе УН у оквиру пројекта “Родна анализа економских програма и финансијских мера у Србији”, наводи се да је међу предузећима која добијају средства на конкурсима за подршку развоју бизниса тек свако пето у власништву жена. Извештај се фокусирао на истраживање четири области – програми подршке микро, малим и средњим предузећима на републичком и локалном нивоу, конкурси локалних самоуправа за подршку организацијама цивилног друштва и програми Фонда за иновације – као и на њихов ефекат на родну равноправност.


На шест конкурса спроведених на републичком нивоу у периоду од 2016. до 2018. године додељено је нешто више од милијарду динара бесповратних средстава, од чега је 841,5 милиона припало фирмама у власништву мушкараца, а 183,7 милиона предузетницама или само 17,9 одсто укупног фонда. Или, на сваки динар додељен женама, 4,6 динара отишло је другом полу.

Анализа је показала да иако су конкурси подједнако отворени и за мушкарце и за жене, постоји низ ограничења која индиректно дискриминишу жене због чега мушкарци чешће добијају подршку. Препреке на које жене наилазе најчешће су постављене у условима конкурса, наводи се у извештају НАЛЕД-а.

Критеријуми су махом усмерени ка додели новца прерађивачким и извозним делатностима, где су жене традиционално мање заступљене. Такође, програми су најчешће отворени за привредна друштва, док су жене склоније оснивању предузетничких радњи.

Предност имају и предузећа са већим бројем запослених, интензивном производњом, односно великим бројем машина и већим производним објектима. На крају, неретко се као средство обезбеђења захтева поседовање некретнине, што све заједно елиминише већину жена с обзиром на то да су жене власници тек 24 одсто непокретности у Србији, констатује се у извештају НАЛЕД-а.  Зато не чуди податак да је стопа гашења женских предузећа око 47 одсто.


Проблеми су и недовољна информисаност жена и промоција женског предузетништва у Србији, о чему сведочи и податак да  59 одсто почетница до пословних информација долази преко својих контаката. Иако се зна да жене генерално имају мање пословних контаката, не чуди што предузетнице покушавају то да превазиђу тиме што се у пословна удружења и мреже учлањују чешће од мушкараца. И поред тога, чак 90 одсто њих нису део никакве пословне асоцијације.

У Лозници нема прецизнијих података о броју предузетница. Према подацима из АПР, прошле године у Лозници је отворено 537 предузетничких радњи, а затворено 323. Отворено је и 59 предузећа, највише у Мачванском округу, а затворено 209 углавном због ликвидности по сили закона. Нема, међутим, систематизованих података о укупном броју жена предузетница, али су најуспешније међу њима познате широј јавности, како у сектору производње, тако и услуга и пољопривредне производње.

О тим и другим питањима која су специфична за женско предузетништво бавићемо се у наредним текстовима у оквиру пројекта “Пословне жене Лознице” који је подржан на локалном медијском конкурсу.

ЕЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У СРЕДЊОЈ ШКОЛИ „СВЕТИ САВА“ У ЛОЗНИЦИ – Пилот проба државне матуре

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Више од 200 активно оболелих

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )