У СРЕДЊОЈ ШКОЛИ „СВЕТИ САВА“ У ЛОЗНИЦИ – Пилот проба државне матуре

У СРЕДЊОЈ ШКОЛИ „СВЕТИ САВА“ У ЛОЗНИЦИ – Пилот проба државне матуре

Ученици трећих разреда 101 средње школе у Србији данас и у наредна два дана имају пилот пробу државне матуре која треба да буде уведена 2022. године и која ће заменити пријемни на факултетима. Једини у нашем региону пробну матуру полажу ученици трећег разреда Средње школе „Свети Сава“, смер техничар за заштиту животне средине.


Како нам је рекла Јелена Мирковић, директорица ове школе, ученици су данас од 9 до 10 и 30 полагали тест из српског језика који се састоји од двадесет задатака који обухватају градиво прва два разреда, сутра полажу тест из математике, а у петак тест из стручних предмета. У гимназијама полажу само по један општеобразовни предмет да би обухватили што већи број задатака.

– Трудили смо се да ученике ослободимо стреса причом да неће бити оцењивања, битно је да дођу сви на полагање. Имали смо обавезу да о матури информишемо и родитеље, позитивно сам се изненадила јер су сви дошли на разговор. Највише их је интересовало да сазнају која је разлика између опште и стручне матуре јер ће ова генерација бити прва која ће  полагати државну матуру као услов да добију диплому о завршеној средњој школи. Ученици било које стручне школе моћи ће да упишу факултет с тим да са листе изборних предмета изаберу онај који им је потребан да би се уписали на жељени  факултет – објашњава Мирковићева.

Циљ пробе државне матуре је да се ученици  навикавају на овакво тестирање и да се на време уоче и отклоне евентуални пропусти и недостаци. Школе које ће учествовати у овом пилот пројекту бирали су у Министарству просвете, науке и технолошког развоја гледајући да из сваког региона буде по једна школа.

– Трудили смо се да, без обзира на то што је ово проба државне матуре, све функционише као да  је у питању права матура. Наш задатак је да касније обучавамо колеге из осталих школа – каже Мирковићева.

 После октобарског следи тестирање у мају и то у свим школама у Србији,  а у јуну 2022. биће одржана прва државна матура.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – На Инфективном јуче скоро сви први пут на прегледу

ПРОТЕСТ НА БРЕЗЈАКУ – Не, руднику јадарита

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )