ДА НЕ ЗАБОРАВИТЕ – Ове ноћи сат више сна

ДА НЕ ЗАБОРАВИТЕ – Ове ноћи сат више сна

Зимско рачунање времена почиње ове ноћи када ћемо у три сата ујутру вратити казаљке за један сат уназад, а последње недеље марта 2021. године, поново ћемо се вратити на летњу сатницу.


Овакво рачунање времена први пут је установљено у Немачкој 1915. године, а затим и у другим земљама јер се сматрало да ће донети добробит људима, повећати радну ефикасност и смањити трошкове.  У СФРЈ је уведено 27. марта 1983. године. Време је показало да су почетне процене о предностима оваквог режима  биле погрешне јер је утврђено да су повећани трошкови електричне енергије,  као и број саобраћајних несрећа током преласка са зимског на летње рачунање времена. Уз то и медицинска истраживања су указала на хроничну неиспаваност људи, повећање анксиозности,  раздражљивости и пада концентрације и код одраслих и код деце школског узраста.

Под том аргументацијом, Кина је била прва земља која је 1991. године  укинула летње рачунање 1991. године, затим је то учинила и Русија 2011. године, а онда и  Белорусија, Исланд и Турска. У САД летње време не примењују Аризона и Хаваји. Европски парламент је 2018. године, након анкетирања четири милиона грађана, донео одлуку о окончању померања казаљки на сату у ЕУ од 2021. године. Преостаје да свака земља чланица ЕУ донесе појединачну одлуку, а када ће то питање доћи на дневни ред у Србији, остаје да се види.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЕУ ПРО ЛИКОВНИ КОНКУРС – Солидарност нас спаја

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Више од двадесет новозаражених

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )