ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА – Економски притисци напад на новинаре

ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА – Економски притисци напад на новинаре

Након састанка Радне групе за израду акционог плана за примену Медијске стратегије заштитник грађана Зоран Пашалић објавио је саопштење у којем се заложио за формирање базе података о нападима на новинаре. Та база података требало би да садржи информације о свим нападима на новинаре, како вербалне и физичке тако и економске притиске.


Посебну пажњу треба посветити економским притисцима којима су новинари свакодневно изложени, а који се показују као најважнији за њихово обављање посла. Таквим притисцима доводи се у питање свакодневни живот и рад новинара, њихов опстанак у редакцији, а на дуже стазе и опстанак ове професије – оценио је Пашалић.

Заштитник грађана је на састанку, који је организовало Министарство културе и информисања, изјавио да би требало формирати јединствену базу која би садржала и економске притиске и додао да се, према евиденцији притужби које добија Заштитник грађана, иза већине проблема које имају новинари налазе економски статус и положај. Он је нагласио да институција Заштитника грађана има поверења у постојеће базе података о нападима на новинаре које су направила струковна удружења, али да је проблематично што се ти подаци не подударају.

У свакој професији често постоје субјективна гледишта о томе шта треба да буду параметри и на који начин нешто треба да се одређује. Најобјективније параметре и критеријуме може да пружи независно тело и због тога се Заштитник грађана ставља на располагање за ту врсту посла, уколико се са тим сложе сва новинарска удружења рекао је Пашалић.

Он је најавио да ће у најскорије време институција Заштитника грађана по подацима о нападима на новинаре којима располаже, направити систематизовану базу онога шта би све требало да се евидентира и да би у њу, уз сагласност свих новинарских удружења, били унети већ забележени притисци и напади на новинаре као и подаци јавног тужилаштва.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Током викенда четворо новозаражених

ГРАЂАНИ САЧЕКАЛИ ОДБОРНИКЕ – Неће ни пут до рудника јадарита

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )