ОДРЖАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА – Градиће се обилазница ка Ваљеву

ОДРЖАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА – Градиће се обилазница ка Ваљеву

Више од два сата одборници Скупштине града потрошили су на расправу о предлогу одлуке плана детаљне регулације нове деонице дела пута Ваљево-Лоница.


Реч је о обилазници према Ваљеву која ђе проолазити кроз Слатину, Доње и Горње Недељице, Грнчару, Брадиће, Липницу, Руњане, Липнички Шор и Корениту. Како је рекла Драгана Јовановић, главна урбанисткиња, деоница је дуга 13,7 километара и имаће седам раскрсница, шест подвожњака и три надвожњака. Изградњом обилазнице биће измештен транзитни саобрађај, а план ће бити основ за експропријацију земљишта на планираном коридору пута, израду техничке документације, односно стварање услова за изградњу пута, истакла је она.

И док су одборници владајуће већине указивали на значај изградње обилазнице за развој овог краја, дотле су представници опозиције истицали да је реч о путу који је у функцији будућег рудника јадарита.

Драган Пајић, одборник ГГ „Смело“ рекао је да нема довољно информација у вези са овим пројектом.

– Имамо обавезу да се одговорно односимо према грађанима и одлукама које доносимо у овом парламенту. Имамо право да знамо. Људе треба упознати са тим информацијама и заказати посебну седницу посвећену овим питањима.. Наше право је да се боримо за здраву животну средину – поручио је он.


Марко Јовановић, члан Градског већа, рекао је да ће изградња пута позитивно утицати на развој горњег Јадра и града у целини.

– Изградњом ове деонице биће измештен транзитни саобраћај, паралелно са изградњом пута радиће се и на изградњи гасовода и цевовода техничке воде што ће имати позитиван ефекат на квалитет живота грађана у овом делу нашег града. Суштина ове одлуке је управо подизање квалитета живота наших грађана – истакао је он.

Зоран Полић, ГГ „Смело“, сматра да је изградња пута припрема за отварање рудника јадарита и да се та чињеница скрива. Истакао је да је загађење неминовно и да се становништво на том простору неће задржавати.

Душица Баровић из ГГ „Смело“ запитала је да ли неко зна шта стварно Лозница и Србија добијају реализацијом овог пројекта.

Дејан Сталовић, градски менаџер, нагласио је да је овде реч о државном путу, а не о отварању рудника и да ће, када за то дође време, одлуку о томе донети држава Србија у складу са законом.

– Важност овог путног правца превазилази питање рудника. Његовом изградњом сва насеља у горњем Јадру добиће шансу за привредни раст. Добијамо могућност да градимо нове привредне зоне. Простор ће бити значајно боље комунално опремљен –  биће изграђен гасовод, цевовод за техничку воду, постављени оптички каблови. Пут ће бити повезан са будућим железничким чвориштем и представља изузетан пројекат за развој нашег града – поручио је Сталовић.


Милутин Баштовановић, одборник СПС, рекао је да подржава изградњу пута и да ће сви грађани имати користи од тога. Истакао је да верује да држава неће дозволити да дође до загађења животне средине када и ако рудник буде отворен.

Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника, подсетио је да је влада донела одлуку о уређењу овог простора, као и да још није ни урађена студија изводљивости за рудник, а да се већ говори о последицама.

И председница Скупштине града Милена Манојловић Кнежевић нагласила је да је пут веома важан за грађане горњег Јадра и да ће га, уколико дође до реализације пројекта, користити и рудник.

– Пројекат експлоатације руде јадарита је од националног значаја и одлуке о томе доносиће се на нивоу државе и уз учешће града у мери која је законом предвиђена. Није тачно да се са грађанима овог краја не разговара, већ су у више наврата одржани састанци градоначелника и руководства града са грађанима и представницима Компаније „Рио Тинто“ – подсетила је Манојловић Кнежевићева.

После двочасовне расправе за одлуку је гласало 45, а против је било 6 одборника.

Одборници су усвојили и предлог Одлуке о измени и допуни Плана детаљне регулације блока између улица Вере Благојевић, Вује Матића, Миодрага Борисављевића и Немањине улице. Усвојен је и предлог Програма отуђења грађевинског земљишта у јавној својини.

Пред одборницима се нашла и одлука о комуналној милицији. О томе је локални парламент упознао Милорад Матић, заменик начелника градске управе, који је рекао да ће комунална милиција убудуће бити организована као посебно одељење које ће имати свог начелника. Подсетио је да више није ограничен број припадника комуналне милиције у односу на број становника, већ је то препуштено локалним самоуправама које ће доносити одлуку у складу са потребама. Рад комуналне милиције  финансираће се из градског буџета.

Ненад Самарџић, СРС, рекао је да се нада да ће коначно бити успостављен ред у тој области и да  се одредбе ове одлуке неће примењивати селективно.


Скупштина је прихватила један амандман у целини и један делимично које су поднели одборници Ненад Самарџић и Драган Пајић, а тичу се рада комуналне милиције.

Пажњу је привукла и Одлука о накнадама за одборнике и чланове радних тела којом се оне повећавају за 50 одсто са 5.000 на 7.500 за одборнике, односно са 1.000 на 1.500 динара за чланове радних тела.

Пре усвајања дневног реда одборници су гласали о предлогу који су поднели Драган Пајић, Владан Љубинковић, Зоран Полић, Душица Баровић, Ненад  Самарџић и Драган Васић да се ова тачка скине са дневног реда. Одборничка већуна то није прихватла.

Владимир Радојчић, начелник градске управе,  рекао је, образлажући овај предлог, да је ово прво повећање још од фебруара 2011. године и да то неће значајно оптеретити градски буџет.

Драган Пајић рекао  је да није примерено да се због тренутне ситуације накнада повећава и да је досадашњи износ био коректан.

Зане Шаулић, СНС,  подсетио је да годинама уназад указује на то да накнада треба да се повећа јер одборници обављају озбиљну дужност и имају велику одговорност и да не треба понижавати рад оних који савесно обављају ову дужност. Поручио је онима који сматрају да је износ велики да се одрекну својих дневница у хуманитарне сврхе. Сличну поруку упутио је и Зоран Николић, СНС.


Пајић је на ову „препоруку“ одговорио да су њих шесторо сагласни да се њима дневница не повећава и да се неће жалити.

Одговорио је начелник градске управе који је рекао да накнаде нису плата, већ накнада трошкова и да такво решење не би било у складу са Уставом и правом на адекватну надокнаду за одређени рад.

За ову одлуку гладсала су 43 одборника, док је их шест било против.

Одборници су без расправе  именовали Владимира Петровића за директора Центра за социјални рад у Лозници. Петровић је и до сада обављао ову дужност.

В. Ст.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ГРАЂАНИ САЧЕКАЛИ ОДБОРНИКЕ – Неће ни пут до рудника јадарита

БОКС: КУП НАЦИЈА – Растко најбољи боксер турнира

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )