ОД СУТРА – Заборавите зелени картон за БиХ

ОД СУТРА – Заборавите зелени картон за БиХ

Две хиљаде динара остаће у џепу свима који су ради уласка моторним возилом у БиХ плаћали зелени картон. Од сутра грађани Србије могу у БиХ улазити возилима без зеленог картона, као и грађани БиХ у Србију.


Ово, међутим, неће донети олакшања онима који колима путују кроз Северну Македонију пошто је за ту земљу и даље обавезно поседовање зеленог картона.

Из Удружења осигуравача Србије кажу да промене зависе од тога када ће и Македонија испунити постављене услове и постати чланица мултилатералног споразума који је наша земља потписала пре пар година са 33 земље међу којима су и Грчка, Хрватска, Аустрија, Мађарска, Румунија, Бугарска. Зелени картон је обавезан, поред Северне Македоније, и за улазак моторним возилом у Русију, Белорусију, Украјину, Молдавију, Турску, Израел, Иран, Албанију, Тунис и Мароко.

Са Црном Гором је овај проблем решен потписивањем споразума о међусобном признавању полиса обавезног осигурања, што подразумева да ће штету која је нашем возачу причињена кривицом њиховог држављанина исплатити његово осигурање. Уколико се то, ипак, не догоди, штета се може наплатити од нашег Бироа зелене карте који ће тај износ регресирати од надлежног црногорског осигуравајућег друштва. Поседовањем зелене карте приликом боравка у овим земљама обезбеђена је осигуравајућа заштита за могуће материјалне и нематеријалне штете коју наши возачи могу причинити другима у саобраћајној незгоди.

Сличан уговор са Македонијом пре пар година потписала је и Хрватска па се намеће питање зашто то не учини и наша земља, односно Министарство финансија.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У БУЛЕВАРУ ДОСИТЕЈА ОБРАДОВИЋА – Саобраћајна несрећа на кружном току

СКУПШТИНА ГРАДА ДОНОСИ ОДЛУКУ О КОМУНАЛНОЈ МИЛИЦИЈИ – Ново име, нова овлашћења

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )