СВЕТСКИ ДАН БЕЛОГ ШТАПА – Слепи и слабовиди  траже равноправност

СВЕТСКИ ДАН БЕЛОГ ШТАПА – Слепи и слабовиди  траже равноправност

Савез слепих Србије и ове године обележава Светски дан белог штапа, 15. октобар, и поново указује на бројне проблеме са којима се у нашој земљи суочавају слепе и слабовиде особе.


Поводом Дана белог штапа, чланови Међуопштинске организације Савеза слепих Србије (МОССС) у Лозници обележиће сутра овај дан поштујући епидемиолошке мере  против ковида-19. окупиће се мањи број чланова, биће прочитан проглас Савез слепих Србије и поново указано  на проблеме слепих и теже слабовидих у нашем граду.

Корисници белог штапа суочавају се са проблемом неприступачног окружења, што укључује не само приступ јавним објектима, већ и приступачну саобраћајну инфраструктуру и небезбедне тротоаре. Целокупно особље које ради у саобраћају треба едуковати  како да се понаша према слепим особама које се самостално крећу, као и према онима које имају пратиоца, наводи се у овогодишњем прогласу. У члану 9 Конвенције Уједињених нација о правима особа са инвалидитетом, од држава – потписница тражи се да особама са инвалидитетом, па тако и слепим особама, омогуће доступно окружење, па самим тим и већу самосталност у оквиру заједнице. Ово се омогућава применом универзалног дизајна, што укључује и доступност уређаја и апликација за рачунаре и мобилне телефоне, како би слепи преко својих читача екрана могли несметано да их користе, подсећа Савез слепих Србије и истиче да бели штап представља симбол слободе, независности, самосталности и поверења, јер омогућава слепој особи да се креће слободно и сигурно.


У прогласу се поново наглашава да је уско у вези са самосталношћу слепих и проблем потписа, односно факсимила. Потребно је што пре решити тај проблем како би се слепима омогућило да њихов потпис у свим ситуацијама важи једнако као и потпис осталих грађана, будући да држава и Уставом гарантује равноправност свих грађана, па тако и слепих.

Образовање је још један од проблема са којима се суочавају особе оштећеног вида, посебно када је реч о ученицима у инклузивном образовању. Резултат инклузивног образовања не сме бити само да дете оштећеног вида остане у кругу породице, јер је то његово право, него и да, остајући са родитељима, стекне самосталност која ће му омогућити да функционише независно од породице и да се оствари као равноправан члан друштва у коме живи, стоји у овогодишњем прогласу. Запошљавање представља један од највећих проблема, посебно високообразованих слепих особа. Стварањем услова за запошљавање слепих остварује се темељно право које има сваки човек – право на егзистенцију. Савез слепих Србије, који заступа интересе око 12 хиљада слепих и слабовидих особа у Србији, позива све државне органе, институције, компаније и друге заинтересоване стране да се активно укључе у решавање ових и многих других проблема са којима се суочавају слепи, бољом имплементацијом постојећих и прилагођавањем нових закона или измена и допуна постојећих закона потребама слепих и слабовидих. Позива јавност да схвати важност подршке слепим и слабовидим особама, да инвалидност није ствар избора и да је свака подршка, од подршке возача у возилима јавног превоза па до оне послодавца на радном месту, за слепе неизмерно значајна и потребна.


Савез слепих Србије апелује на све државне институције да грађанима оштећеног вида у потпуности омогуће остваривање свих права које им по основу инвалидитета припадају, а посебно компензационих права и да, у складу са реалним могућностима, учине додатне напоре да се уживање тих права пре свих додатак за помоћ и негу другог лица увећа. Посматрајте нас кроз наше способности, а не кроз инвалидитет који имамо и пружите нам шансу да будемо једнаки чланови заједнице у којој живимо, поручују на крају овогодишњег прогласа поводом Светског дана белог штапа.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КАРАТЕ – Бранкица најбоља на свету

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – Без нових упала плућа

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )