ДА ПИТАМО ЗАЈЕДНО – Бахати возачи или небезбедне раскрснице?

ДА ПИТАМО ЗАЈЕДНО – Бахати возачи или небезбедне раскрснице?

У саобраћајној незгоди, која се догодила синоћ око 22 сата на раскрсници Учитељске и Улице Вука Караџића, дошло је до судара два путничка возила и само чистом срећом није било повређивања путника већ је причињена само материјална штета, на возилима и околним објектима. Тим поводом нашој редакцији обратио се Лозничанин с питањем да ли постоји икаква шанса да се на такозваном зајачком путу поставе лежећи полицајци, како би се успорили они који се не придржавају дозвољене брзине кретања у овом делу града.


– Није ово први пут, незгоде се често дешавају из различитих разлога али, углавном због јурњаве и неодговорног понашања оних који седају за управљач. Ноћу, до раних јутарњих сати, овуда често пролете брзином већом од сто километара на сат. Како аутомобилима тако и мотоциклима. Још ако тој брзини додамо и буку коју стварају ауспуси, скоро да нам нема сна, најчешће викендом. Синоћ сам имао утисак да су се сручила послагана дрва за зиму, а када сам погледао кроз прозор призор је био ужасан. Један аутомобил је био набачен на тротоар и завршио је на зиду куће, а други пар метара даље. Сама срећа да су сви остали живи – прича Лозничанин чија је кућа оштећена у овој саобраћајки.
Штету је претрпео и угоститељски објекат преко пута, одваљени су заштитни метални стубови и знак, као и украсна жардињера. Ако се овоме дода и то да се уз угоститељски објекат налази и играоница за малишане, да је у блзини обданиште „Пчелица“, као и то да је тик уз раскрсницу ове две улице и трговински објекат „Идеа“, једна пиљара, месара, као и канцеларија јавног бележника испред које често у јутарњим сатима стоје људи у реду, онда је јасно колико је ово место небезбедно за саобраћај. Становници околних кућа муку муче и са возилима паркираним уз или на тротоарима, а посебно је закрчена оближња Улица Зеке Буљубаше, којом је могуће проћи само једном траком, иако је двосмерна.

Питање постављања лежећих полицајаца, односно успоравача саобраћаја (како се званично зову) је једно од честих које грађани упућују за нашу рубрику „Да питамо заједно“, а одговоре надлежних смо у више наврата објављивали. Један су недавно дали из ЈП „Лозница развој“, надлежном за ову област, када нам је потврђено да сличне захтеве добијају скоро свакодневно и да се, како су објаснили, сваки прослеђује на разматрање стручној служби за саобраћај у оквиру градског Одељења за привреду. Тамо смо такође постављали иста питања и добили одговор да се при доношењу таквих одлука мора водити рачуна о више фактора, а пре свега о приоритету.

Ненад Ђукановић, саветник за послове саобраћаја у Одељењу за привреду нам је објаснио да се на овај начин (лежећим полицајцима) обележавају зоне око школа и обданишта, односно места куда се крећу најугроженије категорије и да није могуће „саобраћај бранити или смањивати брзину возила лежећим полицајцима јер би се они онда налазили по целом граду и то не би личило ни на шта“. Он је указао на неопходност вођења рачуна и о возилима на хитним интервенцијама, али и на проблем који направе сами грађани када треба да се договоре у оквиру своје улице на која места да се постави „лежећи“. Углавном се дешава, како је испричао, да би свако испред своје куће или локала да има овакав успоравач саобраћаја.

Из свега овога се долази до закључка да је пре свих „мера“ и техничких помагала, најбитнија пажња и савест сваког учесника у саобраћају, поштовање прописа и сигнализације, али и солидарности на путу. Ако возач зна да пролази кроз раскрсницу на којој постоји обележен пешачки прелаз, свакако мора прилагодити брзину кретања свог возила, али исто тако и пешаци треба да знају да и за њих важе правила којих би ваљало да се придржавају, да не „шетају“ преко пешачког, а поготово да не разговарају мобилним телефоном док се налазе на коловозу.

Оно што свакако није згорег, то је чешћа контрола саобраћајне полиције на ризичним местима и улицама у којима се често крше саобраћајни прописи.

 С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У СВЕТУ РОКЕНРОЛА – Магична кутија пуна музике

ФУДБАЛ: ПРВА ЛИГА СРБИЈЕ: ИМТ – ЛОЗНИЦА 2:3 – Лозница славила у Београду

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )