У БЕОГРАДУ – Уручене Вукове награде за науку и културу

У БЕОГРАДУ – Уручене Вукове награде за науку и културу

У Београду су  јуче уручене награде за науку и уметност Вукове задужбине за 2019. годину. Свечаности су присуствовали и представници Лознице.


Награду за науку Вукове задужбине добио је писац Зоран Живковић за књигу „Медитерански светионик – Медитерански свет у српској књижевности“, у издању Матице српске Нови Сад и Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори, Подгорица. Награду за уметност добио је Станко Костић уметник фотографије из Београда, члан УЛУПУДС–а, за изложбу „Приче у воденици“, одржаној у Галерији науке и технике Српске академије наука и уметности (САНУ) која је представљена у пролеће 2019. године.

У име Задужбине, добитнике и госте поздравио је председник Управног одбора ове институције, професор др Бошко Сувајџић, који је, заједно са Љубинком Ђокићем, помоћником градоначелника Лознице, уручио награде.

Ђокић је пренео задовољство што се у нашој престоници негује дух Вуковог дела, чему је допринело потписивање протокола  између града Лознице и Вукове задужбине 2011. године. Тај протокол, каже, има подстицајни значај на реализацији програма Вукове задужбине у сфери науке и уметности за шта се из Лознице донирају средства врхунским научним и уметничким вредностима које откривају и данас верно одсликавају раскошни траг Вуковог дела.

О награђеним делима говорили су дописни члан САНУ и председник Одбора за науку професор др Слободан Грубачић, дописни члан САНУ и председник одбора за уметност професор др Светислав Божић и историчар уметности др Душан Миловановић.

У уметничком делу програма наступио је Драган Младеновић Шекспир, изводећи српске народне песме из приморских крајева које је забележио Вук Караџић.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Још један новозаражени у Лозници

КОНКУРС „ВУКОВИ ЛАСТАРИ“ – Песници у част Вуку

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )