МЛАДИ И МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ – Са младима треба разговарати

МЛАДИ И МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ – Са младима треба разговарати

Сутра је Светски дана менталног здравља који се ове године обележава под слоганом „Покрет за ментално здравље – хајде да инвестирамо у ментално здравље“. Посвећено је заговарању повећања инвестиција у ментално здравље, с обзиром на то да државе за ову намену у просеку троше само два одсто свог буџета намењеног здрављу.


Са неким менталним поремећајем живи скоро милијарду људи, три милиона умре сваке године од последица злоупотребе алкохола, док на сваких четрдесет секунди једна особа изврши самоубиство. Поред тога, дугорочне последице по ментално здравље оставила је пандемија ковида-19 која је погодила милијарде људи широм света, међу којима су и млади. Светски дан менталног здравља обележава се у 179 невладиних организација у Србији и четрнаест канцеларија за младе, међу којима је и лозничка. Према речима Бојана Лучића, координатора лозничког Омладинског центра, веома је важно скренути пажњу младима зашто је важно ментално здравље, које су технике којима могу да га побољшају као и начини на које могу да  га заштите.

– Ментално здравље је подједнако важно као и физичко, а то често заборављамо и запостављамо. Млади покушавају да нађу информације на интернету, који јесте савремен медиј и користан, али нуди и податке који им нису потребни, а због којих касније долази до проблема у процесу образовања. Млади, нажалост, не препознају то као проблем, већ су непрестано у том вртлогу – истиче Лучић.

Марија Бабић, професорица српског језика и књижевности, напомиње да су због епидемије коронавируса  ученици морали да се прилагоде новонасталим околностима на које их нико није припремао. Све се дешавало спонтано и убрзано почев од прошле школске године када им је прекинута настава, када су у потпуности прешли на онлајн наставу па су морали своје дигиталне вештине да подигну на виши ниво, што је сигурно производило неки вид стреса.


 –  Ове школске године се такође прилагођавају новом начину извођења наставе, раде по групама, не иду сваког дана у школу, скраћени су часови. Стално се говори да мора да постоји физичка дистанца па се поставља питање да ли они под тим истовремено подразумевају и социјалну дистанцу, да ли се осећају издвојено, усамљено, да ли су нарушене или прекинуте пријатељске везе, да ли су се и психички удаљили од својих другова, или успевају да савладају тренутну ситацију и да јој се прилагоде. Њих то све и те како погађа и потребно је о свему томе разговарати са њима. Улога нас наставника је увек, али сада нарочито, да радимо и на тим њиховим размишљањима, да им се предочи да је то нешто што ће, надамо се, проћи, да је веома важно да њихове пријатељске везе остану непромењене колико је могуће, и да ћемо наставити тамо где смо стали. Помоћ им је, свакако, потребна – каже Бабићева.

Поводом Светског дана менталног здравља у Омладинском центру  данас је организован онлајн округли сто на којем су поред Бабићеве, учествовали психолог Анђелка Симић, др Дарко Тешмановић и Тања Глишић Матић, начелница Одељења за друштвене делатности у градској управи.

Организатор је Удружење грађана „Реч и дело“ испред Савеза младих Лознице у сарадњи са Превентивним центром  Дома здравља „Др Миленко Марин“.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ…

ПОДРШКА БИЦИКЛИЗМУ – Граду су потребне стазе

У НАШЕМ ГРАДУ – Најбољи на билборду

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )