ПОСЛЕ ТРЕЋЕ КОМИСИЈЕ  – Шанса за још пет парова

ПОСЛЕ ТРЕЋЕ КОМИСИЈЕ  – Шанса за још пет парова

Накнаду трошкова вантелесне оплодње (ВТО) добиће још пет брачних парова, одлучено је на трећој седници надлежне комисије која је ових дана заседала у Лозници. Према речима Тање Глишић Матић, начелнице Одељења за друштвене делатности, са последњом одлуком до сада је оваква подршка одобрена за укупно четрнаест брачних парова који ће имати шансу да постану родитељи.


– Пошто је држава донела лепу одлуку да финансира неограничено све парове који испуњавају републичке услове, наша комисија односи се на оне парове који их не испуњавају, односно њихови налази нису довољно добри да би се прошла републичка комисија. На првој комисији у јулу подржано је шест парова, на другој три и сада пет, тако да је интересовање велико. Свих четрнаест парова добило је по 350.000 динара тако да смо од предвиђених пет потрошили 4,9 милиона динара. У буџету за наредну годину очекујемо да се нађе ова ставка, ако не у увећаном, оно бар у истом износу као ове пошто се показало да потреба за оваквим видом подршке нашим грађанима постоји – каже она за ЛН.

Она каже да је 90 одсто парова којима је подршка одобрена рекло да иду у иностранство, пошто су већ покушали ВТО у Србији и нису успели да реше проблем. Пандемија коровида-19 је направила проблем  не само зато што одговарајуће клинике нису радиле ни у Србији ни у иностранству него није могло ни да се изађе  из земље и оде ни тамо где јесу.


– Сви парови који су добили новац имају годину дана да обаве ВТО и о томе обавесте локалну самоуправу, добијена средства оправдаће доносећи рачуне са клинике. Надамо се да ћемо за годину и по до две већ имати прве бебе које су преко овог програма стигле на свет – каже Глишић Матићева.

Градско веће је средином јуна одлучило да буде расписан први јавни позив за накнаду трошкова ВТО из буџета града за 2020. годину. Од ове године држава финансира неограничен број покушаја ВТО за жене до 43 године, док лозничка одлука покрива популацију жена до 45 година и парове који не испуњавају услове за ВТО преко РФЗО.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

БОДИБИЛДИНГ – Лекић првак Србије

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Двоје новозаражених у Лозници

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

 

 

 

 

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )