ЛОЗНИЦА У БУДУЋНОСТИ  – Представљене прве идеје

ЛОЗНИЦА У БУДУЋНОСТИ  – Представљене прве идеје

Чланови прве групе од осамнаест младих Лозничана који ће реализовати пројекат ’’Лозница у будућности’’ у оквиру програма ’’Лозница најбољима’’, представили су данас у градској управи градоначелнику Видоју Петровићу своје идеје. Он је оценио да је ових 18 младих људи у ’’потпуности оправдало указано поверење’’ и да се они са пуним правом могу назвати ’’Тим за будућност Лознице’’.


Петровић је казао да је за сада ангажовано њих осамнаест и да, имајући у виду динамику друштвеног живота у граду и пре свега привредног развоја, град има потребу да се тај број увећава. Импресивна је, пре свега, позитивна енергија коју ти млади људи емитују, то је изузетно знање којим они владају и огромна љубав према свом крају, оценио је он. Како је објаснио, млади стручњаци су  подељени у тимове и свако је из своје области представио виђење постојећег стања, проистеклог на основу опсежних анализа и на темељу тога су изашли са одређеним предлозима. Они су се на почетку ангажовања кроз рад градске управе упознали са локалном администрацијом, обишли су сва јавна предузећа и установе, посетили многа домаћа предузећа и стране компаније како би употпунили представу шта је то Лозница и где се налази данас.


– То им је користило и сада имамо прве резултате. Врло сам задовољан као и моји сарадници, а надам се да и ови млади људи имају слично осећање. Оно што ће бити на нама је да овај ’’Тим за будућност Лознице’’ проширимо и на томе ћу интезивно радити. Друга ствар је да им створимо боље услове за рад. Сада раде у згради градске управе где је поприлично ограничен простор, али се они не буне. Многи од њих обављају стручну праксу, неки су већ у радном односу и плус раде на пројекту ’’Лозница у будућности’’ где праве пројекцију кретања нашег града у будућем времену. То је за нас јако важно. Оно што нам сада не иде на руку, јесте корона која нас у много чему ограничава. Биће потребе да ови млади људи врло брзо, чим се створе повољнији услови што се тиче епидемије, остваре непосредије комуникације са привредницима, послодавцима, али и запосленима, синдикатима, са НСЗ, представницима сектора за образовање, ПИО фондом. Да бисте имали максималан учинак, морате водити рачуна о радној снази, условима у којима раде и у којој мери можемо обезбедити подршку за научно-технолошки напредак и подизање процеса рада и производње. Да видимо на основу анализе на чему можемо да порадимо и шта да унапредимо – казао је Петровић.

Подсетио је и да је почетком године премијерка Ана Брнабић, када је у градској управи присуствовала уручењу одлуке о ангажовању ове групе младих, оценила да за будућност Лознице ништа боље није него овај програм, да је то добра одлука и да ће бити модел који ће у највећој мери усвојити сама влада  како би то било присутно на нивоу у читаве Србије. Градоначелник каже да ови млади људи заслужују велико поштовање од наше локалне заједнице и да оно што су у њих улагали њихови родитељи, овај град и држава у пуној мери враћају.

– Сматрам  да треба да нађемо однос у коме ће сви бити задовољни. Они са могућношћу да се развијају и напредују у струци, да реализују конкретне пројекте и имају пристојна примања од којих ће солидно живети у свом граду. Иначе, мислим да ћемо до децембра ове године бар део представљених  идеја уградити у програме рада наших предузећа, установа и градске управе. Толико има сјајних идеја. Надам се да ћемо већ у следећој години моћи да имамо очигледне примере тих првих корака који ће бити у одређеној мери видљиви, а кроз три до пет година и мерљиви – рекао је он одговарајући на питање ЛН када се може очекивати да нека од идеја буде и реализована.

Марија Бабић, професорка српског језика језика и књижевности, са неколико колега је у групи за образовање. Према њеним речима, баве се и социјалном заштитом, електронским пословањем, генерално унапређивањем свега што је могуће унапредити у тим областима, а увек постоји нешто, како би слика о Лозници и свим институцијама појединачно била много боља.


– У претходном периоду бавили смо се анализом постојећег стања да бисмо знали где постоји прилика за унапређивање. Моја група за образовање бавила се, на пример, анализом безбедности у оквиру школа и већ смо давали неке идеје како бисмо могли остварити унапређења у тој области. Завршили смо анализу и закључке планирамо да доставимо школама. Приступили смо проучавању образовних профила у градским средњим школама због доласка инвеститора и отварања фирми. Неких смерова имамо превише, а неки нам недостају. Желимо да направимо баланс између онога што је потреба и што нудимо. Нама је за идеје потребна нечија сарадња, на пример у области културног живота да Лозница у тој области буде препознатљив град, да неко после доласка  има чега да  се сећа, што је видео и доживео – каже она. 

Подсетимо, програмом ”Лозница најбољима” град је позвао младе са завршеним државним факултетима који на основним и мастер студијама имају просечну оцену најмање 9 да се врате у завичај и овде запосле. Прва група сада је представила своје идеје, а то ће чинити и наредних дана из различитих области.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПОСЛЕ ТРЕЋЕ КОМИСИЈЕ – Шанса за још пет парова

БОДИБИЛДИНГ – Лекић првак Србије

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )