У ПОНЕДЕЉАК И УТОРАК – Дани Јована Цвијића

У ПОНЕДЕЉАК И УТОРАК – Дани Јована Цвијића

Центар за културу „Вук Караџић“ организоваће 12. и 13. октобра Дане Јована Цвијића, манифестацију посвећену научнику светског гласа, чувеном географу и знаменитом Јадранину.
За понедељак је планирано отварање документарне изложбе „Јован Цвијић, један од великих умова Србије“ ауторке Биљане Радичевић, географа у лозничком Центру за културу, а почетак је у један сат поподне. Поставку ће отворити представик градске управе, а путем скајпа обратиће се др Ана Милановић Пешић, научни сарадник Географског института „Јован Цвијић“ САНУ и рецензент изложбе.

Документарна изложба састоји се из 37 паноа на којима је представљен Цвијићев живот и рад, од његових родитеља и уже породице, преко школовања, професорске каријере на Универзитету у Београду, научних истраживања, политичких активности, до обављања дужности ректора Универзитета у Београду и председника Српске краљевске академије (данашње Српске академије наука и уметности).

Приликом припреме изложбе коришћен је текст из биографских бележака, као и фотографије докумената које се налазе у Архиву САНУ. Поред тога, коришћене су и бележнице Јована Цвијића и скениране фотографије које се налазе у Музеју града Београда. Ову изложбу је подржало Министарство културе и информисања на Конкурсу промовисања културе и уметности Републике Србије у иностранству у дигиталном формату.


Другог дана манифестације, у уторак, 13. октобра, у Галерији „Мина Караџић“ у Вуковом дому културе од 14 сати биће представљена изложба „Караван за климу“ Француског института и центра за промоцију науке. О овом пројекту говориће Бертран Миље, аташе за сарадњу у Француском институту у Србији, и др Тања Аднађевић, руководилац Сектора за програмске активности у Центру за прмоцију науке.

Пројекат „Караван за климу“ осмислио је Француски институт у Србији у сарадњи са Центром за промоцију науке и уз подршку Делегације Европске уније у Србији и Канцеларије Програма Уједињених нација за развој у Србији. Састоји се из девет паноа на српском језику и девет паноа на француском језику (шта су климатске промене, топљење поларних ледених капа, повећање температуре, климатски екстреми – пожари, инвазивне врсте, високопланинска станишта, влажна станишта, биодиверзитет градова, како могу да допринесем очувању биодиверзитета) и четири интерактивна експоната. Овај пројекат повезује борбу против климатских промена и заштиту биодиверзитета у Србији.

Јован Цвијић рођен је 12. октобра 1865. године, оснивач је антропогеографије и геоморфологије у Србији и Српског географског друштва. Био је почасни доктор париске Сорбоне и Карловог универзитета у Прагу, а имао је и изузетну улогу као саветник српских државника на мировним преговорима у Паризу после Првог светског рата.

Умро је у Београду 1927. године.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ ГРИПА – Утрошено више од половине вакцина

ПУ ШАБАЦ – Кривична пријава због нафте

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.


data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )