ЈП “ТОПЛАНА” – Кубуре са радном снагом

ЈП “ТОПЛАНА” – Кубуре са радном снагом

Све свежија јутра и ноћи најављују приближавање почетка нове грејне сезоне за коју су, како кажу у ЈП “Топлана”, потпуно спремни. Уколико и овога октобра радијатори буду врели пре 15. октобра и календарског званичног почетка грејања, то неће бити  необично јер неколико последњих сезона “Топлана” и раније “подложи” и касније, после 15. априла, угаси котлове. Последњих година систем даљинског грејања је поприлично доведен у ред, сезоне протичу без већих хаварија и проблема, али предузеће нема довољно људи.


Уочи нове грејне сезоне  мајстори за поправке кварова на терену недостају готово свим даљинским системима у Србији, кажу у Удружењу топлана. На недостатак радне снаге утичу одласци у пензију и забрана запошљавања мада овај проблем још увек нису осетили потрошачи којима се редовно испоручује топлотна енергија. Према извештају о пословању за претходну годину, лозничка “Топлана”  је њеног последњег дана имала 48 радника, од чега седам на неодређено време.

– Сви смо у сличном проблему и обраћао сам се надлежнима са ургенцијом за запошљавање. Некако се сналазимо, али су нам проблем руковаоци. Недостају нам монтери централног грејања, средња машинска, тај профил радника. За пет година тринаест људи нам је отишло у пензију, а од тога десет из производње што није лако надокнадити.  Потребно је време да се нов радник обучи, исполаже стручне испите, оспособи се да ради квалитетно. Уколико нам буде предата на управљање нова котларница у Општој болници само ту ће нам требати шест људи. Имам шест, седам сјајних момака који већ две године ангажујемо по основу  превремених и повремених послова на одређено време, и које смо обучили. Када бисмо њих примили, на њихово место могли би да буду ангажовани људи са стране, да обучавамо нови кадар. Генерално је то проблем, фали нам људи да не морамо да се сналазимо, мада успевамо да обављамо основну делатност и у таквим околностима. Ипак је  време да се то реши, да дефинишемо како за стално задржати привремено ангажоване људе – каже директор предузећа Миодраг Дишић.


Иначе, уочи нове сезоне предузеће је спремно, једино је тренутно неизвесно хоће ли проширити листу котларница и постојећима, “Мода”, “Штира”, “Бања Ковиљача”, “Нова градска топлана” и подстаницама “Градска кафана”, “Стара пекара”, “Мала”, “Босна”, “Вуков дом”, “Е-9” и “К-2” придодати и нову у кругу лозничке болнице. “Топлана” још није добила званичну информацију, али да не буду затечени, они су предузели одређене мере, урађен је ребаланс буџета за набавку дрвне сечке јер то до сада нису имали у свом програму рада пошто све њихове котларнице користе природни гас, а упућен је и позив потенцијалним добављачима сечке да могу доставити понуде.

До званичног старта сезоне остало је још тринаест дана, уколико не дође михољско лето, није немогуће да по четврти пут крене пре 15. октобра уз цену грејања непромењену последњих осам сезона.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ДО ПЕТКА НЕСТАБИЛНО – Данас пљускови и грмљавина

ЗА ДВЕ НЕДЕЉЕ – Без зеленог картона у БиХ

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )