ГОСТОВАЊЕ У САРАЈЕВУ – Изложба слика Драге Симића

ГОСТОВАЊЕ У САРАЈЕВУ – Изложба слика Драге Симића

Лознички сликар, магистар Драго Симић, представио се јуче у Сарајеву изложбом под називом „Лица земље, лица људи“. Поставка у галерији Музеја књижевности и позоришне умјетности Босне и Херцеговине, део је пројекта прегограничне сарадње „Музејске приче“, који финансира Европска унија, а одвија се од 2014. до краја ове године. Изложба обухвата тридесетак пејзажа и портрета великог формата, међу којима су и они са ликовима Иве Андрића, Меше Селимовића, Бранка Ћопића, Десанке Максимовић, Вука Караџића, Јована Цвијића, али и обичних људи из Лознице.


Задовољство што су угостили уметника и пријатеље из Србије, односно из лозничког Центра за културу „Вук Караџић“, који је партнер на пројекту „Музејске приче“, изразила је директорка Музеја књижевности и позоришне умјетности БиХ Шејла Шехабовић подсетивши да је ова поставка имала пре неколико месеци још једно отварање, али тада без публике, само путем интернета.

– Прво отварање десило се у јулу, када су нам тек дозволили да поново уђемо у своје музеје, а након што смо били закључани два месеца. И то нам је била велика част и радост што ће људи видети изложбу барем у виртуелном свету, а сада је прилика да је посетиоци нашег Музеја и галерије виде и уживо – рекла је она.

О стваралаштву Драге Симића говорила је Марина Цветановић, историчарка уметности у лозничком Центру за културу, подсетивши да је он сликарство завршио 1988. у Сарајеву у класи професора Ратка Лалића, да је излагао на 30 самосталних и 50 колективних изложби у земљи и иностранству, као и да је запослен у Центру за културу од 1990. године. Још је додала да је Симић један је од оснивача ликовне колоније и Међународне мултимедијалне студентске колоније у Тршићу, као и да је добитник више признања из области културе у БиХ и Србији.

– За мене су пејзажи портрети природе, а међу „правим“ портретима заступљени су ликови познатих књижевника, научника, знаменитих Лозничана, као и људи из мог окружења. То су слике настале у последњих петнаестак година, а инспирација ми је метафизички однос људи и њиховог завичаја. Нарочито ме то заинтригирало кад сам отишао у место у којем данас живим, у околини Лознице, а одакле су потекли бројни велики људи попут Вука Караџића, Јована Цвијића, Миће Поповића. А то ми се исто десило и у Босни где сам живео и упознао прва дела Исмета Мујезиновића после чега сам и заволео сликарство. Због тога сам читав један опус посветио портретима људи и природе, нарочито у овим временима када имамо велике миграције, али чини ми се да свако од нас са собом носи свој завичај. Радио сам и циклус портрета књижевника јер су они радили исто што радим и ја као сликар. Они су у својим делима портретисали природу и људе, од значајних личности до обичних људи – рекао је Симић на отварању изложбе.


Овим заједничким пројектом две државе јачају своје културне идентитете, а реализује га Град Сарајево у партнерству с Хисторијским музејом БиХ, Центром за културу Вук Караџићиз Лознице и Заводом за заштиту споменика културе из Краљева у периоду од 18 месеци. Како је речено и на отварању ове изложбе, пројекат јача капацитете и пружа подршку раду шест музеја из БиХ и пет из Републике Србије, али се њиме поспешује и организовање заједничких изложби, односно гостовања музеја из БиХ у Србији и обратно.

Истог дана у Хисторијском музеју БиХ отворена је и изложба под називом „Споменици Другог светског рата са фокусом на Спомен-комплекс Кадињача“, као део поставке Народног музеја из Ужица.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – У Лозници један новозаражени

ЗБОГ ШИРЕЊА ДЕЗИНФОРМАЦИЈА – Приведено више особа

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )