ПРОТЕСТ ИСПРЕД РИО ТИНТА – Треба питати грађане да ли желе рудник

ПРОТЕСТ ИСПРЕД РИО ТИНТА – Треба питати грађане да ли желе рудник

У организацији неформалног удружења грађана за заштиту Горњег Јадра и Подрињског антикорупцијског тима испред просторија компаније Рио Тинто данас је у Лозници одржан протест. Како су изнели организатори, они захтевају хитно обустављање свих активности (истраживачких, административних, правних) које се односе на изградњу рудника јадарита и да се одустане од пројекта експлоатације литијума због тога што већ, како тврде,  петнаест година немају одговоре како ће изгледати флотација руде, како ће се и где депоновати јаловина из рудника и какав ће то утицај имати на животну средину.


Мирослав Мијатовић из Подрињског  антикорупцијском тима, један од суорганизатора скупа, каже да је највећи проблем, а и повод протеста то што је “држава једноставно решила да је то пројекат од националног интереса, а није питала грађане“.

– Желимо подсетити државу и њене функционере да морају питати грађане који их плаћају да ли желе тај пројекат, или не желе, и под којим условима. Петнаест година комуницирамо  са Рио Тинтом и немамо адекватне одговоре шта ће бити у тој јаловини, какви материјали, колико ће то утицати на нашу животну средину. Превасходно за грађане горњег Јадра, најцрњи показатељи су искуства из света, Кине и Америке са  сличним процесима обраде литијума. У случају неког еколошког акцидента последице се осећају у кругу од 150 километара што значи да није само угрожена Лозница него су и Шабац и Београд. Тога људи у Србији морају бити свесни. Разговарали смо са Рио Тинтом, постављали им питања, у последњих четири, пет година је интезивна комуникација, а никакве конкретне одговоре од њих нисмо добили. Наш захтев је да се грађани питају. Мора бити спроведен референдум, морају се грађани питати да ли желе овакав пројекат поред својих кућа, или не – казао је Мијатовић који очекује да што више грађана, пре свега схвати „у каквом смо проблему и какав проблем доноси рудник“.

Коментаришући приче о отварању нових радних места, каже да су то нискоквалификована радна места рудара, а „губимо нашу земљу, здравље људи и животну средину“.

Према речима једног од организатора скупа Златка Кокановића из Горњих Недељица, села на чијој територији треба да буде рудник литијума и бора,  грађани немају никакав  одговор од Рио Тинта који им је, тврди, причао савим другу причу, да ће то бити безбeдно.

– Кренули су са студијом од 70 хектара пољопривредног обрадивог земљишта, а сад су прешли на неких 80 домаћинстава људи који треба да се иселе, плус још неких до 500 хектара ораница и још око 80 хектара накнадно потребних због повезивања шабачког и ваљевског пута. Ми смо углавном пољопривредни, сточарски, крај и већина људи живи од тога. Наш захтев је да престану са истражним радовима и са правним процедурама откупа земљишта, а изашли су са неким смешним ценама. Тражимо да међународна комисија уради ревизију свих њихових студија издводљивости. Имамо поуздане податке да су Рударско-геолошком факултету  платили сто милиона динара, Заводу за јавно здравље у Београду 13 и они нама кроје судбину. Ми смо потпуно против изграње рудника јер се налази на реци Јадар која је се улива у Дрину, Саву, па ће и Београд бити угрожен – каже он.

Тврди и да су  због ове ситуације слали дописе Министарству пољопривреде, Заводу за заштиту животне средине и Заводу за заштиту јавног здравља и да им нико у претходних месец дана није одговорио нити им се обратио.

У протесту је учествовало око стотину грађана који су после окупљања испред просторија Рио Тинта  у Гимназијској кренули у мирну шетњу  коју је обезбеђивала полиција. Прошли су Тргом Вука Караџића, Пашићевом, Владе Зечевића, задржавајући се кратко испред зграде градске управе, а  затим продужили шеталиштем до Вуковог дома културе где су се разишли. Протест је прошао без инцидената.

Подсетимо, лежишта литијум-бората светске класе компанија “Рио Тинто” открила је код Лознице 2004. године. Садржи јадарит, нови јединствени минерал литијум-натријум-боросиликат. Како је раније саопштио „Рио Тинто“, од почетка пројекта компанија сарађује са Владом Србије и локалним званичницима, „како би обезбедила да се пројекат развија на одговоран начин и у интересу локалне заједнице“. Компанија тврди да послује у складу са локалним и међународним законима и стриктним интерним стандардима и праксама, еколошки стандарди компаније захтевају да се локално становништво укључи у активности мониторинга, и да о резултатима редовно обавештавају заинтересоване стране. У јулу ове године Рио Тинто је одобрио додатно улагање од готово 200 милиона америчких долара за даљи развој пројекта „Јадар“ у Србији у који је до сада уложио више од 450 милиона долара.

Иначе, Јавна презентација Нацрта просторног плана подручја посебне намене за реализацију пројекта експлоатације и прераде минерала јадарита ”Јадар” и Извештаја о стратешкој процени његовог утицаја на животну средину одржана је у децембару 2019. у скупштинској сали Града Лознице, а у јануару ове године на истом месту и јавна седница Комисије за јавни увид поводом тог Нацрта просторног плана.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И …

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Један позитиван у Шапцу

СПЕЦИЈАЛНА БОЛНИЦА БАЊА КОВИЉАЧА – У јануару уговор са Аустријом

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )