ОТКУП СЕКУНДАРНИХ СИРОВИНА – Цигарете скупље, а гвожђе јефтиније

ОТКУП СЕКУНДАРНИХ СИРОВИНА – Цигарете скупље, а гвожђе јефтиније

Пре две деценије, када је почео да живи од продаје секундарних сировина, Иван Лукић из Петловаче могао је од продатог килограма старог гвожђа да купи паклицу цигарета и да му још остане који динар, а данас, како каже описујући свој живот као пуко преживљавање, за исту ствар мора да прода двадесет килограма. Лозница му је “берићетна”, из ње се никада није вратио празног комбија


Глас из комбија, који често можемо чути у свом крају, а који нас позива да свој отпад из куће, старо гвожђе, “креке”, бојлере или радијаторе припремимо за продају, многе обрадује јер им се тада укаже прилика да се реше непотребних ствари, али и да зараде који динар. Иван Лукић из Петловаче редовно крстари лозничким крајем и често у свој комби не може да спакује све оно што му људи понуде. Познаје свако село од Мачве до Азбуковице, а и њега су многи упознали као поштеног и човека “који се не стиди што на овај начин зарађује за себе и своју породицу”.

– Већ две деценије живим од продаје секундарних сировина. Лозница ми је једно од најберићетнијих терена јер, кад нигде нема отпада, старог гвожђа, бојлера, радијатора, замрзивача или шпорета, ту га накупим довољно и тог дана знам да ћу имати од чега да зарадим. Никад ми се није десило да се вратим кући празан, увек има тога што другима не треба и што се може продати – прича наш саговорник.


Откупљује све, технику, веш-машине, фрижидере, каде, старе телевизоре, метал, алуминијум, бакар, месинг и, како тврди, све поштено плаћа. Признаје да му је најдраже када му неко нешто поклони јер му је то онда чиста зарада, али не бежи од тога да свакоме плати колико може. Чист рачун – дуга љубав, гесло је којег се придржава већ две деценије.

– Овај посао ми је омогућио да преживим протекле године, да не останем с породицом гладан и жедан. Имам четири сина, двојица већ раде, а двојица су млађи, школују се. Боримо се за живот, поштеним радом и добрим односом са људима. Све што може да избаци из куће, народ то и продаје, али некада и поклоне. Данас се многи баве овим послом и буде свега и свачега, зато је за мене љубазност на првом месту и никада се не расправљам с неким. чешће се дешава да ми узму број телефона и да позову када накупе каквог отпада, а знају да ћемо ми доћи и поштено платити – каже Иван Лукић.

Деси се и да их часте, само да им отерају крш из дворишта, али некада морају раскрчити читаво сметлиште како би дошли до парчета гвожђа.

– Многи мисле да ми ово из комбија само одвеземо на отпад и истоваримо, а није тако. Да бисмо зарадили који динар, све ово морамо код куће да разврстамо, одвојимо пластику од метала тако да се тачно зна шта се где налази. Са бојлера који смо откупили од некога ми морамо прво да скинемо лимену облогу, да је одвојимо, онда да уклонимо стаклену вуну или другу изолацију, а на крају казан да пресечемо на пола и повадимо каменац који је остао унутра. Тако се тачно зна од каквог је материјала, а исто је и са замрзивачима, фрижидерима, није нимало лако све то селектовати. У комби некада спакујемо тону, а деси се и по две тоне отпада. Од свега тога зарадимо нешто више од педесетак евра. Ако имам радника помоћника, одвојим нешто и за њега, тако да је моја зарада тридесетак евра, кад одбијем и трошкове горива. Цена гвожђа при откупу је знатно спала. Била је 22-23 динара по килограму пре двадесет година, а сад је око 14-15 динара, што је срамота. Кутија цигара је, сећам се, била 18 динара, а килограм гвожђа око 20, а сада је паклица око 300 динара. То довољно говори какав нам је данас живот – искрен је Лукић.

И поред свега, он не скида осмех с лица и не одаје утисак незадовољног човека. Каже да је задовољан све док може да ради, а зарада је, као и све друго, некада боља, а некада слабија. Битно му је да су сви у кући здрави, да имају шта да једу и обуку, а за све остало ће се већ некако снаћи.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У „СУНЧАНОЈ РЕЦИ“ ДОДЕЉЕНА НАГРАДА – Професорка Боба – личност за понос

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )