ЈАВНО ПРАВОБРАНИЛАШТВО У ПРОШЛОЈ ГОДИНИ – Реституцијом решен један предмет

ЈАВНО ПРАВОБРАНИЛАШТВО У ПРОШЛОЈ ГОДИНИ – Реституцијом решен један предмет

Највише судских расправа Градско правобранилаштво лане је имало по тужбама грађана због уједа паса луталица и заузећа уличног земљишта. Пред Агенцијом за реституцију вођено је четрдесет управних поступака по захтевима наследника бивших власника за враћање одузете имовине, правоснажно је окончан један предмет


У току прошле године Градско правобранилаштво у Лозници имало је 1.855 предмета од чега је из претходне године пренето 568, остало је нерешено 546 предмета од којих се највећи број односи на парнице. У односу на претходну годину број предмета је смањен за 236, због мањег броја извршних предмета који се односе на принудну наплату комуналних услуга. Како је на последњој седници Скупштине града рекао Славољуб Петковић, градски  правобранилац, извештавајући о прошлогодишњем раду овог органа, Градско правобранилаштво је лане пред судовима заступало Град у 121 предмету од којих је Град тужилац у седамнаест а тужени у 104 предмета. Вредност предмета у којима је Град тужилац износила је око девет милиона динара а односили су се на решавање спорова покренутих ради утврђивања права јавне својине, стицања без основа, ради дуга и накнаде штете.

Највећи број тужби грађана против Града поднето је ради накнаде штете због уједа паса луталица. Оштећени су поднели 21 тужбу Основном суду у Лозници, а из претходних година пренет је 51 предмет. Петковић је истакао да је важно истаћи да се закључењем вансудских поравнања постижу значајне уштеде јер се на тај начин избегавају трошкови парничног поступка.

Пред судовима се воде и спорови у којима је Град тужен заједно са Републиком Србијом, некадашњим ЈП „Град“, сада „Лозница развој“, и месним заједницама ради исплате новчане накнаде због заузећа уличног земљишта. У току је расправљање по три тужбена захтева за  накнаду.

Врховни касациони суд је у овим предметима заузео став којег су прихватили  нижестепени судови да тужиоци имају право на новчану накнаду за „фактички експроприсано земљиште“ будући да повраћај земљишта у државину није могућ јер је земљиште приведено намени а накнада није остварена у управном поступку. По овом основу Град се обавезао на плаћање износа од близу два милиона динара који је исплаћен у року.


– Против Града је у току прошле године вођено шест парничних поступака са вишемилионским вредностима тужбених захтева, али  они због сложености трају по неколико година. У питању су спорови који се односе, између осталог, на накнаду штете по основу објективне одговорности Града за рад његових органа, извршење уговорних обавеза, утврђивање својине. Укупна вредност предмета у овим споровима износила је више од 65 милиона динара. Из ове групе предмета завршена су три, два су добијена а један  је изгубљен  – рекао је Петковић.

Пред Агенцијом за реституцију вођена су 34 управна поступка по захтевима наследника бивших власника за враћање одузете имовине, правоснажно је окончан један предмет.  

У току прошле године у поступцима стечаја у којима је Град поверилац налазио се 28 предмета и 25 предмета у поступцима ликвидације. Укупно потраживање локалне самоуправе од стечајних дужника по овом основу износи  скоро сто милиона динара.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

АЛЕКСАНДАР ПАНТЕЛИЋ ПАНТО – Спојио рокенрол и духовност

МЛАДИ И СПОРТ – Раднички јача омладински погон

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )