КЈП “НАШ ДОМ”  – Азил стално пун напуштених паса

КЈП “НАШ ДОМ”  – Азил стално пун напуштених паса

Пси који лутају по лозничким улицама и парковима стара су слика која није карактеристична само за Лозницу већ и за друге српске градове. КЈП “Наш дом” се са проблемом напуштених паса, односно паса луталица, бави од 1999. године када је и отворено прихватилиште са десет боксова на “Јарцану” у Лозничком Пољу, касније је формирана и Зоохигијенска служба, у кругу предузећа отворена ветеринарска амбуланта како би се што свеобухватније решио проблем који тражи и велике финансијске трошкове.


Данас на “Јарцану” предузеће има објекте са 28 боксова, на површини од 220 кавадратних метара за смештај око 200 паса и у сваком тренутку је пун капацитет. Предузеће је имало много посла, а међу псима склањаним са улице било је доста расних и опасних паса којих су се власници одрицали и остављали их напуштене. Прошле године ухваћено је 240 паса и прихватилиште је редовно пуно, потврђује Даница Ђурић, извршна директорка КЈП “Наш дом”.

– Неких месец дана смо радили на сређивању прихватилишта. Временом је дошло до дотрајалости материјала и оштећења па је било потребно реконструисати простор. Озидали смо ограду која је трајније решење од досадашње жичане, посадили смо поново дрвеће да направимо хладовину на том месту, а сигурно је потребно још улагања у прихватилишту. Запослили смо и ветеринара и сада ћемо радити по систему “Ухвати, стерилиши, пусти”. Идеја је да такви пси буду обележени огрлицом да грађани, када их виде на улици, знају да су прошли одговарајући третман, да су вакцинисани против заразних болести и беснила, прегледани. Такви пси су мирнији и питомији после тог захвата. Иначе, проблем напуштених паса је веома сложен и колико год да их склонимо, појављују се стално нови – каже она.

Последњих година сталне су процене да на територији Лознице и Бање Ковиљаче има више од 300 напуштених паса, а имају и одређена места где се углавном окупљају. То су близине школа, обданишта, код железничке станице, у центру града, код “Електродистрибуције”, тамо где најлакше налазе храну, а колико год да их на тим местима ухвате, чим једни оду, долазе нови, кажу у овом предузећу.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗБОГ ПАСА ЛУТАЛИЦА – Град платио више од десет милиона динара

ОТВОРЕН САЈАМ МЕДА У ЛОЗНИЦИ – Киша смањила број излагача

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )