У ГРАДУ ШАМПИОНУ ПРЕДУЗЕТНИШТВА – Град учинио што је могао

У ГРАДУ ШАМПИОНУ ПРЕДУЗЕТНИШТВА – Град учинио што је могао

Лозничани су навику да буду најбољи у предузетништву у округу пренели на национални ниво па су најуспешнија локална самоуправа у такмичењу “Шампиони предузетништва”. Које је је мере предузео Град да помогне привреди у кризној години и где се још може добити помоћ у покретању посла


Лозница је у првих шест месеци ове године, са индексом 65/100 најуспешнија локална самоуправа у развоју предузетништва у такмичењу “Шампиони предузетништва” које организује Национална алијанса за економски развој (НАЛЕД). Година пандемије коронавируса није погодна за пословање, осим за предузећа која се баве производњом медицинске и заштитне опреме, али градска управа Лознице учинила је, каже Јован Миладиновић, начелник Одељења за привреду, све што је могла у складу са законом.

– За време ванредног стања Град је донео одлуку да ослободи привредне субјекте плаћања такса за истицање фирме на пословном простору, закупа пословног простора који је у власништву Града, обавезе плаћања изношења и депоновања смећа, као и грејања за оне чији пословни простор греје “Топлана”. Такође, ослобођени су плаћања накнаде за заузеће јавне површине с тим што се ова мера примењује до краја године. Ослобађање од пореза није било могуће зато што нисмо имали законских могућности да то урадимо – каже Миладиновић.

Што се тиче програма подршке почетницима у пословању, већу улогу у томе има Регионална развојна агенција Подриња, Подгорине и Рађевине (РРА) преко које се реализују програми Фонда за развој Републике Србије. Година короне и ту је довела до одређених промена па су тренутно најактуелнији кредити за ликвидност у вези са ковидом-19. 

Данијела Марковић, директорка РРА, каже да број захтева за подршку није већи него претходних година, али подсећа и да постоје мере Националне службе за запошљавање које омогућавају бесповратно добијање новчане подршке при покретању посла, односно запошљавању.

– Лозница је уредбом која је донета пре више година, а још је на снази, сврстана у трећу групу развијености локалних самоуправа тако да оснивачи предузећа и предузетничких радњи могу од Фонда за развој да добију бесповратно 30 одсто од вредности улагања, а остатак као повољан кредит уз каматну стопу од један до два одсто и грејс период од годину дана. Могу и да изаберу да ли ће рате отплаћивати месечно или тромесечно – каже Марковићева.

Кредит се даје са роком отплате од пет година, а да ли ће камата изности један или два одсто зависи од гаранције која се даје, односно средстава обезбеђења. Износ укупно одобрених средстава по захтеву не може бити мањи од 400 хиљада динара  нити већи од шест милиона, а могу се употребити за текуће одржавање пословног или производног простора, куповину опреме и оперативне трошкове. Право да се пријаве на овај јавни позив имају предузетници, микро и мала привредна друштва регистрована у Агенцији за привредне регистре најраније две године у односу на време подношења захтева, а подршка се пружа привредницима који се баве производњом јер производни погони омогућавају отварање нових радних места.

Подсетимо, на подручју Лознице у првих шест месеци ове године основано је 28 привредних друштава, а угашено их је 12, по четири мање него прошле године. Истовремено је покренуто 275 предузетничких радњи, осам мање него лане, а 145 их је угашено, шест мање него у истом периоду 2019.

Лозничани се последњих година знатно више него остали у Мачванском округу окрећу предузетништву, а такву навику су задржали и у првој половини године обележене пандемијом. Ипак, иако најбољи у Србији, индекс од 65/100 показује да има још доста простора за напредовање. Треба се свакако надати да ће покретање производње у фабрикама које се отварају у индустријској зони довести и до додатног развоја предузетништва па тако и запошљавања и стварања зачараног круга који ће додатно убрзати привредни напредак лозничког краја.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАГЛИ ПАД ТЕМПЕРАТУРЕ – Десет до 15 степени хладније

ГОДИШЊИЦА УДРУЖЕЊА СРБА МУСЛИМАНСКЕ ВЕРОИСПОВЕСТИ – За добробит целе заједнице

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )