АДОЛЕСЦЕНТИ И РЕПРОДУКТИВНО ЗДРАВЉЕ – Шири знање

АДОЛЕСЦЕНТИ И РЕПРОДУКТИВНО ЗДРАВЉЕ – Шири знање

Дводневна радионица Новосадског хуманитарног центра (НСХЦ) о репродуктивном здрављу младих почела је данас у Омладинском центру уз учешће 20 средњошколаца. Циљ је да се вршњачки едукатори у Лозници и још неколико градова Србије обуче како би потом могли међу младима ширити тачне информације о репродуктивном и сексуалном здрављу.


Мира Новаковић Илин из НСХЦ каже да је ово други пут да та организација ради са младима у Лозници и да су њима раније представљане важне информације о репродуктивном и сексуалном здрављу, а сада је замисао да се они обуче да те податке шире међу вршњацима.

– Свако од њих ће након ове радионице ширити стечено знање међу друговима и одржати две радионице у школама или у Омладинском центру. Данас су информације лако доступне, интернет игра велику улогу у томе, али млади још немају могућност да разазнају која је информација тачна и проверена, а која не. Зато су овакве радионице важне и зато млади у Лозници и осталим градовима треба да буду ти који ће ширити тачне информације међу младима и то у знатно опуштенијој атмосфери – каже Новаковић Илинова.

Међу полазницима су и они који су већ учествовали на претходној радионици НСХЦ, што потврђује да је младима знање о репродуктивном и сексуалном здрављу неопходно. 

Један од учесника радионице је и Милан Деспотовић, ученик трећег разреда Техничке школе. Он каже да су овакве обуке изузетно важне.

– Млади мало знају о сексуалном и репродуктивном здрављу тако да им овакве радионице много значе јер стичу неопходна знања. Много је лакше информације о томе добити од другова, али би свакако било боље питати старије, упућеније особе. Наравно, већини није пријатно да постављају таква питања јер се стиде – каже Деспотовић.

Иако епидемија коронавирируса и даље траје, одлучено је да радионица не буде одржана преко интернет платформи зато што је сала Омладинског центра довољно велика за одржавање физичке дистанце, а тема није лака за разговор и битно је остварити блискост, успоставити међусобно поверење и омогућити лакше отварање младих.

Радионице у Лозници и другим местима подржава Популациони фонд Уједињених нација.

ГрмиЛо

ПРОЧИТАЈ И…

ИВАНА ЈЕ ПОБЕДИЛА ТУМОР, САДА ПОМАЖЕ ДРУГИМА – Подршка ”Родитељском кутку”

ФУТСАЛ: ДРУГА ЛИГА – Лозница испустила победу

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )