ЛОЗНИЧКИ ГРАФИТИ – Ругло или дух града

ЛОЗНИЧКИ ГРАФИТИ – Ругло или дух града

Свако ко прошета Лозницом и обрати пажњу на графите, односно зидове објеката исписане различитим порукама или исцртане необичним или ликовима из историје, музике и спорта, може изабрати барем један који му се допада, као и оне друге, који су непримереног садржаја. Графити могу да буду и ругло, али и да осликавају дух неког града.

Последњих година у граду су се појавили графити који представљају права уметничка дела, подсећају на великане из области књижевности, револуционаре, научнике, као и музичаре или спортисте, али има и оних других, непримерених и ружних. Град је својевремено организовао уређење зидова појединих установа на којима су се налазили графити са увредљивим садржајем и порукама говора мржње, а било је примера и када су “починиоци’, односно они који су исписивали графите сносили санкције.


Пре седам година навијачка група “солунци” урадила је у Омладинском парку графит на којем је писало “Лозничани”, а комунална испекција је одмах реаговала и наредила да се то обрише. Мишљена за овакав гест била су опречна јер су многи сматрали да је графит лепо урађен, да никога не вређа, као и да не нарушава естетски изглед парка. Ипак, наложено је његово уклањање, инспекција је поднела пријаву против онога ко га је исписао и натпис је пребојен. На истом месту убрзо су се појавили други графити који нису били ни естетски нити садржајно примерени месту и представљали су ругло парка.

Са друге стране, у граду постоје “графитери” који озбиљно раде свој посао и зид претварају у занимљиву слику, али су у више наврата и они указивали на то да Лозница нема погодно место за њихов рад. Сматрају да не чине ништа лоше и да им нису потребни непријатни сусрети с полицијом јер себе не виде као вандале и криминалце, како неки желе да их представе. Да ли су графити ругло или представљају дух једног града питање је на које се могу добити различити одговори, али је сасвим сигурно да се неки од тих натписа годинама памте и препричавају. Један од таквих настао је пре две деценије крај железничке станице и на њему је писало “Валтер брани за ФК Сарајево”, што је само одражавало неспорну духовитост аутора. Занимљив је и онај на згради код музичке школе – “Ја нисам луд, ја сам из Лознице” или графит “Имате дивне ноге, да прошетамо мало?”, али, један, на зиду ОШ “Кадињача”, запао је многима за око јер се у њему види порука младалачке заљубљености изражене у реченици “Хиљаду очију, ал’ најлепше су твоје”. Коме год да је упућена одаје романтику и искреност неискварене душе.

Цртаче графита инспиришу бројне теме – политичке, лични ставови, појаве и стање у друштву, али и намера да улепшају неку површину, било да је она запуштена или се налази на занамљивом месту које би осликано муралом или улепшано графитом изгледало још занимљивије. Неки од ових “уметника” само желе да осликавањем јавних површина остваре контакт с публиком на неком неформалном месту за уметност. Оно у чему се треба сложити то је чињеница да, уколико желе своја дела да остваре на некој стамбеној згради, то треба да учине уз договор станарима и њихову сагласност.

Непримерено

Пре пет година у близини аутобуске станице, на једној згради осванули су антисрпски графити са именом Насера Орића, као и поруке исписане ћирилицом попут “УЧК”, “Већа Албанија” и “Знам са ножем”, уз нацртан полумесец са звездом. Случај је пријављен полицији као и онај када се на старом авиону у парку преко пута обданишта “Бамби”, појавио нацртан кукасти крст и слова СС, симбол нацистичких одреда.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЈП ‘’ПАРКИНГ СЕРВИС’’- Резервација паркинг-места

ЗБОГ ПАСА ЛУТАЛИЦА – Град платио више од десет милиона динара

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )