ЗБОГ ПАСА ЛУТАЛИЦА – Град платио више од десет милиона динара

ЗБОГ ПАСА ЛУТАЛИЦА – Град платио више од десет милиона динара

За накнаду нематеријалне и материјалне штете коју су починили пси непознатог власника, односно штете од уједа паса луталица и њихових напада на домаће животиње у 2019. години Лозница је закључила уговоре о поравнању вредне укупно 10,6 милиона динара, наводи се у извештају Градског правобранилаштва за прошлу годину. На основу нематеријалне штете то је 9,3, а материјалне 1,2 милиона, што је за скоро 313 хиљада динара више него 2018. године.

Како се прецизира, са лицима којима су штету нанели пси непознатог власника закључена су укупно 302 поравнања, од тога за уједе 232, а просечан износ по поравнању био је 41.646 динара, док је за штету на имовини закључено 70 поравнања, 28 више него претпрошле године.


Правобранилаштво истиче да се закључивањем вансудских поравнања постижу значајне уштеде јер се на тај начин избегавају трошкови парничног поступка који су у 2019. просечно износили око 53.000 динара по једном предмету. Просечан износ исплаћен на име нематеријалне штете у вансудском поравнању (41.646) нижи је од просечно досуђене накнаде у судском поступку који је у претходном периоду био 52 хиљаде динара. Поравнања су закључивана на основу одлуке Комисије за утврђивање основаности поднетих захтева за накнаду штете коју је образовало Градско веће.

Прошле године је на подручју целог Мачванског округа било 847 уједа паса или мачака, а од тога 320 у Лозници, просечно 26 месечно, подаци су Завода за јавно здравље (ЗЗЈЗ) у Шапцу. Према речима др Небојше Софранића из ове установе, до 14. септембра ове године у округу је било 485 уједа, на територији  Лознице 189, а у више од 90 одсто случајева то су учинили пси.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – У болници три ковид пацијента

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Други дан без новозаражених

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )