ЧЕТВРТОГ ДАНА САБОРОВАЊА – Представљено друштво „Лада“

ЧЕТВРТОГ ДАНА САБОРОВАЊА – Представљено друштво „Лада“

Друштво српских уметника „Лада“, најстарије у Србији које окупља домаће сликаре, приредило је у оквиру 87. Вуковог сабора изложбу под називом „Лада у част Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић“. Поставка је изложена у галерији која носи име ово двоје уметника и представља омаж овим великим српским ствараоцима који су такође били чланови „Ладе“, а Миодраг Мића Поповић и неколико година председник тог друштва.


Изложбу је уредио и отворио сликар Мирољуб Филиповић Филимир који је подсетио да је „Лада“ основана управо 17. септембра пре 116 година и да толико опстаје зато што окупља најистакнутије српске уметнике који су попут Миће Поповића имали „етички морал према стваралаштву и окружењу“. Он је изразио захвалност што су два лозничка уметника, мр Снежана Нешковић Симић и мр Драго Симић, изложили своја дела, и предложио да ова два академска сликара буду примљена у „Ладу“.

Иначе, ДСУ „Лада“ основано је 1904. године на идеју Михаила Валтровића, дугогодишњег директора Народног музеја у Београду. Своју идеју о спајању јужнословенских народа у „духовно коло“ Михаило Валтровић је изнео на изложби Симеона Роксандића, Бете и Ристе Вукановића у Народној скупштини, а ово троје уметника са Ђорђем Јовановићем, Марком Муратом, Урошем Предићем и Петром Убавкићем чинили су Ликовну групу седморице. Они су припадали и Удружењу српских уметника за пластичне уметности и музику које је угашено 1903. године, а годину касније основали су „Ладу“. Предлог да Друштво добије име словенске богиње пролећа, симбол обнављања и младости, дао је Марко Мурат. Оснивачи ”Ладе” су припадали главним токовима уметности крајем 19. и почетком 20. века а њихова дела су најрепрезентативнија у уметности Србије. Од почетка до данас ”Лада” је имала око стотину педесет чланова – редовних и почасних.

Изложбом у Лозници представљена су дела некадашњих и садашњих чланова Друштва Миће Поповића, Вере Божичковић Поповић, Дринке Радовановић, Мирољуба Филиповића Филимира, Александра Ђурића, Слободанке Ракић Шефер, Тијане Фишић, Николе Вукосављевића, Благоја Димића, Петра Ђузе, Зорана Ђорђевића, Саве Пековића, Љиљане Миђовић Сабљић, као и дела Снежане Нешковић Симић и Драге Симића, запослених у Центру за културу „Вук Караџић“, који је и организатор изложбе.

Лозничани поставку могу погледати до 16. октобра.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ДАНИ БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА – Појачана контрола

СКУПШТИНА ГРАДА – Зелено светло за јавна предузећа

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )