СКУПШТИНА ГРАДА – Зелено светло за јавна предузећа

СКУПШТИНА ГРАДА – Зелено светло за јавна предузећа

У послеподневном делу данашњег заседања градског парламента пред одборницима су се нашли извештај о пословању са финансијским извештајем јавних предузећа ”Топлана”, ”Наш дом”, ”Водовод и канализација”, ”Лозница развој” и ”Паркинг сервис”. Поднели су их њихови директори и сви су усвојени.


Директор ‘’Топлане’’ Миодраг Дишић оценио је 2019. као успешну пословну годину за ово предузеће у техничко-технолошком и финансијском смислу. Пословало се позитивно са нето добити од 11,9 милиона динара, грејано је око 170 хиљада квадрата стамбеног и непуних 70.000 пословног простора и за то утрошено 2,8 милиона кубних метара природног гаса.

– Произвели смо око 24.000 мегавата топлотне енергије, потрошачима испоручили око 21.500 и то измерили, пошто је наша топлана обезбедила мерење испоручене топлотне енергије, а само четири посто површина се и даље обрачунава по квадратном метру јер техничке могућности не дозвољавају уградњу мерача. Губици од око 2.500 мегавата се крећу између десет и 11 одсто што је у оквиру дозвољеног. У ‘’Топлани’’ смо задовољни постигнутим у прошлој години,  оно што нам је основна обавеза урадили смо на најбољи могући начин, снабдели смо потрошаче са којима смо успоставили коректан однос – казао је он у подсећање да цена грејања није мењана осам сезона.

Подносећи извештај ‘’Нашег дома’’ директор Јанко Алексић казао је да је ово предузеће лани остварило нето добит од 11,2 милиона динара, имало је текуће субвенције од десет милиона, а санација депоније седма и осма фаза вредела је 23,1 милион динара. Укупна потраживања од физичких лица, привредних субјеката и јавног сектора била су 118,1 милион, а обавезе према физичким лицима привредним и осталима укупно 15,1 милион.


– Дужи период немамо кредитних задужености, проценат наплате је са 82 подигнут на 98 одсто, тако да су наша потраживања смањена у односу на 2018. годину. Имали смо укупне инвестиционе активности од око 39,6 милиона динара укупно. Просечна нето зарада је 36.000 динара, за 33 одсто виша у односу на претходну годину и задовољан сам нашим активностима у 2019. години – казао је Алексић одборницима.

Говорећи о пословању ‘’Водовода и канализације’’ директор Милан Раднић, подсетио је да је водоводна мрежа дугачка 840 километара и да покрива 80 одсто територије Лознице и око 90 одсто становништва.

– Већ неколико година није повећана цена воде, али и поред тога ‘’Водовод’’ измирује у законским роковима обавезе, рачунајући и отплату кредита од Немачке развојне банке, узетог за реконструкцију опреме и водоводне канализационе мреже. Пословну годину завршили смо са добити од 4,9 милиона динара, а већ пету годину узастопно нема рестрикције воде, сви корисници прикључени на водоводну мрежу имају уредно снабдевање, што није био случај у претходним годинама. Настојимо да смањимо губитке на мрежи који су, још увек, око 55 одсто због дужине и старости мреже, малог броја километара реконструисане, притисака у цевоводима који се креће од 5 до 8 бара у већем делу мреже. На овај број прикључака и дужину мреже губици по светским методама не могу бити испод 35 одсто. Проблем је канализациона мрежа чија изградња не може да прати брзину изградње нових зграда – рекао је он и додао да одређени број пројеката предат Канцеларији за управљање јавним улагањима прихваћен и само чека трансфер средстава да се крене у реализацију.


Усвојен је и извештај ’’Лознице развој’’ које је имало нето добитак од 96.000 динара, рекао је директор Никола Драгићевић. Он је говорио о одржавању веома дугачке путне мреже, од 355 километара категорисаних путева, 129 км улица и више од 1.300 км некатегорисане путне мреже. Нема ни једне МЗ у последње две године, а да није урађен неки део асфалтног пута, казао је он и подсетио на реконструкцију Булевара Доситеја Обрадовића и већег броја улица у граду, приградским и сеоским МЗ. У булевару је замењена стара новом семафорском лед сигнализацијом и тиме је дошло до значајних уштеда. Како је рекао, месечни рачуни за одржавање семафорске сигнализације су са 180 до 200.000 сада од 25 до 27.000 динара. Последњи је у другом делу заседања извештај поднео Жељко Радовић, директор ЈП ‘’Паркинг сервис’’ који је  казао да је  у јануару  2019. у Лозници било 975 паркинг-места, а данас их је 1.650. Пословни приходи предузећа увећани су 2019. и износили су 23,8 милиона динара, већи су за пето одсто у односу на планиране, односно 11 одсто у односу на приходе из 2018, а остварени  добитак износи 3,7 милиона динара. Радовић је истакао да предузеће није корисник субвенција из буџета града, нема спорних потраживања, није кредитно задужено, а наплата је 99,77 одсто.

Наставак седнице заказан је за сутра од 9 сати ујутру, а на реду су извештаји о пословању са финансијским извештајем установа и организација за прошлу годину.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЕД ЛОЗНИЦА – Шесточасовни прекид у снабдевању струјом

СКУПШТИНА ГРАДА – Усвојен први ребаланс буџета

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

 

 

 

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )