СКУПШТИНА ГРАДА – Усвојен први ребаланс буџета

СКУПШТИНА ГРАДА – Усвојен први ребаланс буџета

Са 47 гласова за и пет против лозничка Скупштина донела је данас одлуку о првом овогодишњем ребалансу буџета града. Према речима Зорана Томића, начелника одељења за финансије и локалну пореску администрацију, основни разлози за израду ребаланса јесу већ остварени приходи на одређеним позицијама, као и план да се остваре већи приходи.


– Ту пре свега мислим на средстава која добијамо од ресорних министарстава Владе Републике Србије за различите намене у области социјалне заштите, за избегла и расељена лица, за предшколску установу “Бамби”, укупно планирана средства по том основу су 47 милиона динара . Други разлог лежи у чињеници да смо за изградњу старт ап или тзв. иновативног центра, од Владе Србије добили 45 милиона динара уз учешће буџета града. Јавна набавка за изградњу овог центра од 805 квадрата је расписана, очекује се да у наредних десетак дана изаберемо извођача радова и да најкасније до 1. марта 2021. године  иновативни центар  изградимо. Очекујемо и увећане приходе буџета града по основу отуђења градског грађевинског земљишта пре свега на локацији Лагатор и у Индустријској зони ”Шепак” тако да по том основу до краја године очекујемо да остваримо 130 милиона динара – рекао је Томић.

Како је рекао, овим ребалансом се планирају укупни приходи у буџету од 2,235 милијарди динара. Ребалансом су урађене и одређене корекције на појединим позицијама прихода и расхода. Порез на зараде планиран је у укупном износу од 710 милиона динара и он је за 30 милиона већи него прошле године, приход по основу пореза на зараде већи је за девет милиона динара  него што је био у истом период прошле године. Порез на приходе од оних који их плаћају самостално по стварно оствареном приходу, као и за оне којих их плаћају паушално, планирани су у износу од 55 милиона динара.

– На позицији прихода од закупнине планирано је 20 милиона уместо 25 милиона. Наиме, градско веће је у време ванредног стања донело одлуку да се део предузетника у нашем граду који обављају самосталну делатност у областима угоститељства и другим областима чији је рад био онемогућен, ослободи плаћања закупнине за целу ову годину као вид помоћи локалне самоуправе – истакао је начелник.


Због постигнутих ушеда на појединим позицијама расхода, повећана су давања Предшколској установи “Бамби” за пет милиона динара за набавку опреме, за основне школе додатних 3,7 милиона за капитално одржавање, за спортске клубове и удружења увећана су давања са 60 милиона  на 100 милиона динара, а  субвенције ЈКП Топлана увећане су за четири милиона динара.

У другом делу седнице одборници разматрају Извештаје о прошлогодишњем раду јавних предузећа и установа, градске управе, Градског правобранилаштва и Штаба за ванредне ситуације.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ДАНАС У СТАЛНОЈ ПОСТАВЦИ – Изложба у част Мићи Поповићу

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Без новозаражених

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )