ДАНАС У СТАЛНОЈ ПОСТАВЦИ – Изложба у част Мићи Поповићу

ДАНАС У СТАЛНОЈ ПОСТАВЦИ – Изложба у част Мићи Поповићу

Четвртог дана саборовања у Лозници, вечерас у седам сати, у Сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић биће отворена изложба коју приређује Друштво српских уметника „Лада“ у част ово двоје уметника.


Публика ће се упознати са радом уметничког удружења основаног 4. септембра 1904. године, уочи Прве југословенске уметничке изложбе у Београду, а у част стогодишњице Првог српског устанка. Реч је о најстаријем друштву уметника у Србији, а према неким проценама, и у Европи, названом по словенској богињи пролећа. Међу оснивачима су били Петар Убавкић, Урош Предић, Ђорђе Јовановић, Марко Мурат, Бета Вукановић, Риста Вукановић, Симеон Роксандић, као и Надежда Петровић која је две године након оснивања иступила из овог удружења.

Поставку у Лозници отвара Мирољуб Филиповић Филимар, такође члан овог удружења, истакнути ликовни уметник, члан Удружења ликовних уметника Србије, активан стваралац који је деценијама присутан на домаћој и страној уметничкој сцени. Филиповић је од 1968. године приредио више од 60 самосталних изложби у земљи и иностранству, организовао бројне уметничке пројекте и учествовао у више од 700 колективних изложби. Више пута је награђиван за своје уметничко стваралаштво, а за бројне активности на ширењу културних веза између наше земље и латиноамеричких народа Република Куба га је 1996. године одликовала Медаљом пријатељства.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Без новозаражених

У САБОРСКИМ ДАНИМА – Филм о јубилеју КУД „Караџић“

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )