У ТОКУ ПРИПРЕМЕ ЗА СЕТВУ ОЗИМИХ СТРНИХ ЖИТА – Пшеница најзаступљенија

У ТОКУ ПРИПРЕМЕ ЗА СЕТВУ ОЗИМИХ СТРНИХ ЖИТА – Пшеница најзаступљенија

Сваке јесени на подручју Лознице, Крупња, Малог Зворника и Љубовије стрним житима буде засејано око 5.000 хектара. Највише парцела је намењено сетви пшенице, око 60 одсто, док ће на осталим површинама бити засејани јечам, тритикале, овас и раж.


Оптимални рок за сетву почиње крајем септембра. Тада креће сетва јечма и траје до половине новембра. Пшеница се сеје у октобру, а свако кашњење повећава трошкове сетве. Што је сетва касније потребне су веће количине семена и хранива.

Кукуруз је најчешћи предусев за сетву озимих жита и почетак сетве, углавном, зависи од тога да ли ће кукуруз бити обран или силиран на време. После силирања кукуруза неопходно је земљиште припремити на одговарајући начин.

– Озима жита имају релативно плитак коренов систем и није им потребна дубока обрада. На тежим земљиштима основна обрада не би требало да буде дубља од 15 до 20 центиметара, док на лакшим може да се обави разним типовима тањирача, уређајима за редуковану обраду, па и сетвоспремачима или подривачима. Не треба заборавити да је за обраду веома важно и стање земљишта и количина влаге у њему. Уношење минералних хранива је обавезно и то 25 до 30 килограма азота, 10 до 15 килограма фосфора и 17 до 22 килограма калијума по тони планираног приноса. У основној предсетвеној припреми у земљиште се уноси сав фосфор и калијум, као и две трећине азота, а остатак азота се биљкама даје у прихрани – саветује дипломирани инжењер ратарства Душан Деспотовић из лозничког “Пољосавета”.

Деспотовић каже да би било најбоље да се пре сетве уради агрохемијска анализа земљишта како би могла да се да тачна препорука за минералну исхрану озимих стрних жита.

В. Ст.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НА ГУЧЕВУ – Обележено 106 година од чувене битке

ИЗДАВАЊЕ ПОЉОПРИВРЕДНОГ ЗЕМЉИШТА – Предвиђено 211 јавних надметања

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )