РИБОЛОВЦИ ОБЕЛЕЖИЛИ ЈУБИЛЕЈ – Седамдесет година ООСР ”Дрина”

РИБОЛОВЦИ ОБЕЛЕЖИЛИ ЈУБИЛЕЈ – Седамдесет година ООСР ”Дрина”

Општинска организација спортских риболоваца (ООСР) “Дрина” обележила је 70. рођендан данашњим пригодним скупом испред својих просторија.

У присуству чланова такмичарских екипа, представника града и људи који су им у претходном периоду помагали, подсетили су се успеха, али и тешкоћа које су их пратиле у досадашњем раду.

Драгослав Полић, председник ООСР ”Дрина”, оценио је да је 70. рођендан ”велики јубилеј” и подсетио да је претходних деценија било доста промена око газдовања и да је брига о рибарству припадала различититим министарствима, од пољопривреде до екологије и заштите животне средине. ”Дрина” је својевремено газдовала ревиром који се у годинама мењао, али је увек  заузимао подручје од Брасине до улива реке Дрине у Саву.
– Имали смо своје рибочуваре, чамце, возило за рад на терену и тако је било до 2009. Онда је министарство променило правило, удружења спортских риболоваца као што  смо ми нису могла да конкуришу за доделу риболовних подручја па је корисник на нашем подручју постала приватна фирма из Ваљева ”Еко рибарство”. Са њима смо веома добро сарађивали до 2016. када је ово подручје додељено кориснику ”Касини фишинг” из Ариља, које је од прошле године добило газдовање на десет година. Као организација и људи који воле своју реку, иако њоме не газдујемо, обилазимо је, пратимо шта се дешава, контактирамо са министарствима и надлежним службама. Што се тиче финансирања у јако смо тешкој ситуацији, али морам да похвалим локалну самоуправу од које сваке године добијамо одређена средства. Захваљујући томе  одржавамо јако добре контакте са свим удружењима спортских риболоваца у Србији, као и ван ње, а има их више од 25 тако да годишње одемо на најмање 25 места, а и они су гости на нашим традиционалним такмичења, ”Штукијади”  у првој недељи априла, и Купу Дрине на Брањеву у првој недељи септембра – каже Полић.

Према његовим речима, најбољи партнер им је  локална самоуправа и очекују да кроз сарадњу са њом и Туристичком организацијом града направе ”заиста занимљиву причу” у којој ће промовисати не само риболовце, или ООСР ”Дрина”, већ Лозницу, подсећајући да су њихова два такмичења на листи значајних годишњих догађаја у нашем крају.

– Рачунамо на проширење сарадње. Наша визија је да део Брањева на коме организујемо такмичење претворимо у градску плажу. Имамо план да се уради обалоутврда, такмичарска стаза са посебним прилазом за особе са инвалидитетом па да и за њих организујемо такмичење. Да буде нешто попут стазе у Тузли која је једна од најбољих у региону. Морамо чувати наше златне мушку и женску такмичарску екипу и да кроз њих у најбољем светлу промовишемо не само риболов него и туризам овог града. Боримо се за очување наших река и приобаља, јесмо риболовци, али смо и као покрет зелених – каже он.

Зоран Опачић, председник Скупштине ООСР “Дрина”, подсетио је на велике резултате који су остварили такмичари ООСР ‘’Дрина’’ минулих година у Србији и ван њених граница.

– Посебно последњих година, од 2014. нижемо добре резултате. Наше просторије пуне су признања, освојили смо више од 80  пехара, прегршт медаља, а посебно место заузима прелазни  пехар са Купа Малог Зворника који је остао у нашем трајном власништву јер смо га освојили три пута узастопно, а укупно четири.  Имамо озбиљне екипе у мушкој и женској конкуренцији које постижу заиста добре резултате – казао је Опачић, а поводом јубилеја уручене су захвалнице онима који су минулих деценија сарађивали са ООСР ”Дрина” у области развоја спортског  риболова.

ООСР “Дрина” основана је 24. марта 1950. године под називом Роболовачко удружење “Лозница” које је тада имало седамнаест чланова. Његови оснивачи су Александар Ивановић Јанковац, Александар Павловић Сандо и Војо Опарић. Данас броји око 1.200 спортских риболоваца.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У КОРИТУ ШТИРЕ – Почели кошење траве и корова

ФУДБАЛ (Ж): ПРВА ЛИГА СРБИЈЕ – Спартак неумољив

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )