ЦЕНЕ ТЕХНИЧКИХ ПРЕГЛЕДА БЕЗ ОГРАНИЧЕЊА – Док држава не одреди цену

ЦЕНЕ ТЕХНИЧКИХ ПРЕГЛЕДА БЕЗ ОГРАНИЧЕЊА – Док држава не одреди цену

Пре две године када је ступио на снагу нови правилник о техничким прегледима, држава је требало да одреди максималну цену техничких прегледа, али то ни до данас није учењено. Због тога на тржишту имамо различите цене које се крећу од три па до чак шест хиљада динара. У Лозници је за технички преглед возила потребно издвојити од 3.300, 3.500 до највише 4.000 динара, што је далеко повољније него, рецимо, у Ваљеву где су цене скоро дуплиране. Возачи кажу да је скупо и да би реална цена била око две хиљаде док је за другу страну реална цена 4.500 динара.


Из  Националне асоцијације техничких прегледа кажу да је на висину цене највише утицало време које је прописано за обављање једног техничког прегледа а то је пола сата по возилу, а за тежа возила 45 минута тако да се у једној линији дневно може прегледати само дванаест возила. Прописано је двадесет радњи више које треба да се обаве приликом прегледа међу којима је и провера функционалности електричних прикључака, овалност дискова, систем издувних гасова, провера дубине корозије, фотографисање…

Нови правилник прописује и нове услове које сервиси у којима се обављају технички прегледи  морају да испуњавају. У питању су нови уређаји али и нове веће димензије сервиса. Подаци показују да је од 1.150 техничких прегледа, само 250 прешло на нове услове и добило лиценцу док 900 није ни поднело захтеве иако је крајњи рок 1. јул 2021. године када сви морају да се прилагоде новим условима. У Лозници, како незванично сазнајемо, од седамнаест сервиса ниједан у целости не испуњава прописане мере осим нових, који су тек регистровани.

Из Асоцијације поручују да би било логично да држава партиципира цене техничких прегледа кроз приходе од ПДВ за услуге које они наплате, да та средства усмерава за повећавање безбедности саобраћаја, да стимулише куповину млађих возила или замену старо за ново.Такође, упућен је и захтев да држава пропише најнижу и највишу цену техничких прегледа, све док то не буде учињено цена ће, на штету власника возила, бити тржишна, без икаквих ограничења.

Иначе, код већине земаља, па и оних богатијих од наше, технички преглед кошта од 3.500 до 3.600 динара.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

МАЛИ ЗВОРНИК – Из пореза на имовину по жељи грађана

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Новозаражени у Лозници и Крупњу

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )