МАЛИ ЗВОРНИК – Из пореза на имовину по жељи грађана

МАЛИ ЗВОРНИК – Из пореза на имовину по жељи грађана

Мали Зворник је, поред Ужица и Трстеника, једна од прве три општине у Србији, у којима ће швајцарски програм “Реформа пореза на имовину” суфинансирати пројекте које су предложили грађани. У општину је стигло девет предлога, за које је укупно гласало око 120 грађана. 


Предлози становника Малог Зворника су постављање клупа за седење испред зграде општине, у парку, затим адаптација платоа испред зграде у Рибарској улици, опремање објекта поред капеле у Доњем насељу и санација спортског терена у Доњој Трешњици. Грађани су тражили још и адаптације постојећих игралишта у селима Амајић и Читлук, опремање шеталишта до плаже у Сакару, уређење дела крова  дома културе у селу Доња Борина као и санацију дома културе у Радаљу.

“Веома смо задовољни одзивом грађана у Малом Зворнику. У наредних пар месеци очекујемо да и све остале општине распишу позиве за грађане који желе да предложе шта сматрају да је њиховим локалним самоуправама најпотребније, ми смо за то издвојили укупан фонд од 16,5 милиона динара”, каже др Бранислав Милић, стручњак на програму швајцарске владе “Реформа пореза на имовину”.

Процедура предлагања пројеката у Малом Зворнику је изгледала тако што је неформална група грађана, са најмање 10 пореских обвезника који су измирили своје пореске обавезе, попуњавала прописане обрасце са описом проблема, тренутним стањем и шта је све потребно спровести. Приликом предлагања пројеката грађани су доставили своје процене трошкова, који према правилнику нису могли бити већи од 800.000 динара. Обавезно учешће грађана, подносилаца предлога, је минимално 10 одсто износа укупне вредности пројекта, а могуће је обезбедити га волонтерским радом на реализацији акције, сопственим новчаним улагањима или кроз спонзорство и донације физичких и правних лица.

Стручна комисија која је задужена за спровођење Јавног позива ће након провере испуњености свих неопходних услова оценити и рангирати пристигле пројекте и дати предлог председнику општине  које би требало финансирати овим програмом.

Председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић, очекује да ће реализација ових предлога додатно мотивисати грађане да се активно укључе у решавање мањих инфраструктурних проблема са којим се свакодневно сусрећу и да ће и наредних година наставити са овим програмом који омогућава грађанима да директно учествују у предлогу трошења средстава прикупљених по основу пореза на имовину. 

Досадашњи план је био да се сви пројекти заврше до краја ове године, али ако буде било потребе, могућа су и мања одлагања.

Укупно ће бити финасирани пројекти које предлажу грађани у 18 општина у целој Србији, а из Мачванског округа за овај програм се пријавила још и општина Љубовија.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЕД ЛОЗНИЦА – Пет сати без струје

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Новозаражени у Лозници и Крупњу

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )