У ОШ “ПЕТАР ТАСИЋ”У ЛЕШНИЦИ –  У школу са много оптимизма

У ОШ “ПЕТАР ТАСИЋ”У ЛЕШНИЦИ –  У школу са много оптимизма

Уторак, 1. септембар. Први дан нове школске године по много чему другачији од свих прошлих. Испред доскора празног улаза у школско двориште ОШ “Петар Тасић” у Лешници тискају се деца са ранчевима, уз обавезну пратњу родитеља који су, чини нам се, много узбуђенији него њихови потомци. Док чекају учитељицу, неки деци и себи купују сладоледе у оближњој посластичарници.


Сузана Станојевић, мајка осмогодишњег Луке, ученика трећег разреда, каже нам да нема места за страх и панику од короне јер ако се све буде дезинфиковало онако како треба, неће бити проблема.

– И током распуста се играо са децом, али смо водили рачуна да редовно пере руке, да се држи дистанца. Нисмо ишли по парковима, пошто имамо бебу па смо водили рачуна о свему – каже она.

А Лука сав разигран и срећан додаје: “Једва сам чекао да пођем у школу, највише ми је недостајала игра и забава са другарима”. Питамо га да ли му је тешко да носи маску, а он несигурно одговара:

– Пааа,  и не толико.

Саша Арсеновић, отац мале Ање која први пут креће у школу, такође нема нимало страха, каже, зашто би га било. А Ања на свако питање одговара са да. Воли што иде у школу, свиђа јој се учитељица коју је јуче упознала и изговара и једно не –  неће јој бити тешко да носи маску. Исто каже и њена вршњакиња Јања која ће се највише дружити са Саром и Ањом јер су јој оне најбоље другарице. Њена мама Бојана додаје да је добро да су деца кренула редовно у школу.

– Свакако је боље него онлајн настава, деца се упознају, друже , уче да деле, да сарађују. Свега тога нема код наставе на даљину – каже она.

А да ли су у школи спремни за почетак наставе у условима када је епидемија коронавируса  присутна?

Драган Ђокић, директор ове лешничке школе која са своја четири издвојена одељења броји 580 ђака, каже да су сви апсолутно спремни. Све епидемиолошке мере су спроведене, а направљена је и нова систематизација рада.


– Наставници сада  практично држе два получаса, уместо једног целог часа. Имамо две групе,  пре подне, као и до сада, иду старији, а поподне млађи ученици с тим, што су у првој групи старијих ученика сви путници. Морали смо због превоза тако да организујемо наставу. Имамо изузетне захтеве што се тиче епидемиолошких мера које морамо да  испоштујемо, рецимо, испред сваког тоалета  и улаза мора бити један помоћни радник, дезо баријера и средства за дезинфекцију руку деце, а број деце у тоалетима је ограничен. Да би испоштовали све то што је министарство тражило од нас, морали смо да направимо другачију систематизацију пре свега помоћних радника – истиче  директор.

А помоћних радника у које се, како каже, убрајају и домари, има укупно десет, новом систематизацијом подељени су у две групе. Неки од њих су били задужени за одржавање спортске хале, али пошто су још увек забрањени халски спортови, они су сада задужени за дезинфекцију школе и одржавање хигијене.

– Морам да похвалим наставнике који су изузетно озбиљно схватили ову ситуацију и који ће радити више часова него што је то уобичајено  у редовној настави. Такође, похвалио бих и родитеље и децу, нема никаквих проблема ни што се тиче ношења маски нити понашања у овим ванредним околностима. Родитељи су имали право да се изјасне да ли ће деца долазити у школу или ће похађати онлајн наставу. Само петоро од укупног броја ученика изјаснило се за онлајн наставу, али сам сигуран да ће и они на крају доћи у школу. Свима је јасно да је редовна настава незаменљива – каже уз смешак Ђокић.

И док се поздрављамо на улазу у школу означеном као “службени”, добацује нам да ће доћи боља времена и да већ следећи пут овај разговор можемо водити у његовом кабинету уз кафу. Наравно, додајемо, све има свој крај па и корона.

У сваком случају, срећан почетак нове школске године свима нама.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПОЧЕЛА ШКОЛСКА ГОДИНА – Под маскама у клупе

У ЛОЗНИЦИ – Укинута ванредна ситуација

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )