У ТРШИЋУ ОВОГ ЛЕТА – Рекордан број посетилаца

У ТРШИЋУ ОВОГ ЛЕТА – Рекордан број посетилаца

Ванредне мере уведене како би се спечило ширења заразе коронавирусом, утицале су овог лета на одласке грађана ван граница Србије на одмор. У порасту су зато обиласци домаћих локација попут Тршића, који у протекла два месеца има одличну посету.

У Центру за културу “Вук Караџић”, задуженом за старање о овом знаменитом месту, кажу да је од почетка године забележено око десет хиљада појединачних и породичних посета, што је за три хиљаде више него у првој половини прошле године.


– Тршић је током 2019. године био изузетно посећен, када је забележена посета 21.645 ученика основних и средњих школа, као и 24.534 појединачних и породичних посета. Ми смо те године са немачком туристичком агенцијом “СР Травел” из Гисена потписали споразум о сарадњи којим је реализована посета немачких туриста тако да је у периоду април-септембар 2019. Тршић посетило 76 група туриста из Немачке. За разлику од претходне, ову годину је обележила пандемија вируса ковид-19, те је и Центар за културу током марта и априла био спречен за реализацију редовних програмских активности – каже Снежана Нешковић Симић, директорка установе.

Она подсећа да је од 22. априла Центар за културу наставио са програмским активностима уз примену превентивних мера од утицаја на безбедност и здравље посетилаца, као и да је интензивирано ажурирање сајта и званичне фејсбук странице.

– Како грађани Србије у току ове године нису имали могућност одласка на приморске туристичке дестинације, у току јуна и јула забележен је највећи број породичних посета из Лознице, округа и других крајева Србије у односу на претходне године, а од почетка године Тршић је посетило десет хиљада посетилаца. Родно село Вука Караџића одликују природне и створене културне вредности, те су посетиоци у могућности да се упознају са биографијом овог великана, реформатора српског језика, као и са развојем српског језика и писма, манифестацијама попут Вуковог сабора и ђачког Вуковог сабора, са начином живота у Србији крајем 19. века, али и очуваним биљним и животињским светом овог подручја. Уредбом Владе Републике Србије у јулу прошле године Тршић и Троноша су проглашени за предео изузетних одлика “Културни предео Тршић-Троноша”, што само повећава вредност овог подручја – објашњава директорка.


Она подсећа и на две поплаве у јулу током којих су биле оштећене стазе у комплексу, али не и објекти и вредни предмети. Стаза и ограда санирани су у врло кратком  року, а Центар за културу је, захваљујући својим радницима, омогућио посетиоцима несметан боравак у овом заштићеном подручју. Зато из ове установе апелују на посетиоце да у најужу зону комплекса не улазе аутомобилима и моторима, као и да не пале ватру на отвореном. Овај простор садржи више од 35 објеката народног градитељства, највећим делом грађених од дрвета, а неки представљају ретке примере народне архитектуре и старији су од сто година. На капији комплекса, која је недавно оштећена али и брзо замењена новом, стоје упозорења о томе, међутим, роштиљање је овде честа појава, иако једна варница може да изазове пожар и ненадокнадиву штету.                         

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ВРЕЛИ ВИКЕНД – Наранџасти метео аларм у целој земљи

НОВИ МАНДАТ (1) – Они су чланови Градског већа

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )