ДОГОДИНЕ НОВИНЕ ЗА РЕГИСТРАЦИЈУ КОЛА – Издувни гасови ће одувати стара возила

ДОГОДИНЕ НОВИНЕ ЗА РЕГИСТРАЦИЈУ КОЛА – Издувни гасови ће одувати стара возила

Правилником о техничким прегледима, који је ступио на снагу 5. јула 2018. године, предвиђено је да се са мерењем издувних гасова које возила емитују отпочне за три године. У том року власници сервиса и возила треба да се прилагоде новим правилима, први да набаве потребну опрему а други да реше проблем издувних гасова набавком или заменом катализатора и ДПФ филтера због чијег квара или недостатка возила у већини случајева и емитују непрописну количину издувних гасова.


Истраживања су показала да скоро свако друго возило у нашој земљи због тога загађује животну средину што, практично, значи да од 2,2 милиона возила колико је регистровано у Србији, 1,2 милиона мора у отпад, уколико њихови власници не реше проблем издувних гасова.

Највећи проблем имаће власници возила са еуро 3 мотором. Наиме, сви бензинци са овим мотором који немају исправан катализатор или је скинут, неће моћи да прођу технички преглед, а возила са еуро 3 мотором која користе за погон дизел, ако немају ДПФ филтер, биће удаљена са техничког прегледа. Да би своје возило могли да региструју, возачи ће морати да одвоје од 500 до 2.500 евра, колико кошта замена или монтажа катализатора или ДПФ филтера.

Прописи се доносе да би се у одређеној области увео ред, али има случајева када су и дискриминаторски. Наиме, стручњаци скрећу пажњу да се у Правилнику о подели моторних возила као критеријум за контролу издувних гасова не узима година производње возила као што се ради у свету, већ датум његове прве регистрације у Србији?! Према правилнику од 5. јула, за возила која су увезена пре 1. марта 2014. године дозвољена граница емисије угљен-монксида је 4,5 процената, а за возила увезена после овог датума, граница је 0,3 процента. Поставља се оправдано питање како неки аутомобил који је произведен 2003. године, а увезен после 2014. године може да има овако ниску емисију издувних гасова. На другој страни, власник аутомобила који је  исте године производње, али је увезен пре 2014. године, неће имати овај проблем, за њега је граница 4,5 процената.

Друга нелогичност је што се по истом правилнику, при контроли издувних гасова у обзир узимају   критеријуми из фабричких података, ако су доступни, а ако нису, важе опште границе 4,5 и 0,3 процента, што, опет, возаче ставља у неравноправан положај. Зато стручњаци апелују на надлежне у Министарству саобраћаја и инфраструктуре да измене одредбе Правилника о подели моторних возила и да на техничком пегледу главни критеријум буде година производње возила и да се обезбеди уредна база техничких података за свако возило.

Многи очекују да се мерење издувних гасова из возила неће мерити догодине после 5. јула због пандемије коронавируса и економске кризе, али још нема најава да ће се тај рок продужити.

Времена има довољно да се недостаци отклоне или да се љубимац на четири точка пошаље у старо гвожђе јер се у неким случајевима више исплати купити други полован ауто него стари прилагодити новим правилима.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У МАЛОМ ЗВОРНИКУ – Укинута ванредна ситуација

ЗАВРШЕНА СКУПШТИНА ГРАДА – Петровићу пети мандат

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )