ПРИПРЕМЕ ЗА ШКОЛУ  – Од уџбеника до школског прибора

ПРИПРЕМЕ ЗА ШКОЛУ  – Од уџбеника до школског прибора

За десетак дана почиње нова школска година у којој ће због короне настава изгледати другачије него прошлих година. Ђаци ће наставу пратити мало из школских клупа, а мало од куће, али ће им у сваком случају, поред уџбеника, требати и школски прибор за чију је куповину сада право време.

Све школе су на својим сајтовима објавиле листу уџбеника који ће бити коришћени у школској 2020/21. години а родитељи их могу купити на рате, ако то већ нису учинили. И ове године поједини издавачи и књижаре за куповину уџбеника код њих нуде разне повластице међу којима је и бесплатна достава, поклон свеске и попусти преко интернета. Но, без обзира на то, куповина уџбеника представља велики удар на кућни буџет.


Најјефтинији су уџбеници за први разред, комплет кошта око 6.000 динара а најскупљи за осмаке, комплет кошта око 19.000 динара. Само две хиљаде мање платиће родитељи седмака, а родитељи трећака, који ће као и ученици седмог разреда радити по новим наставним програмима, за комплет уџбеника мораће да издвоје око 10.000 динара. Држава, у договору са школом, обезбеђује и један део бесплатних уџбеника за ученике који примају социјалну помоћ, за трећег и четвртог ђака у породици, самохране родитеље, незапослене или са ниским примањима.

Уџбеници за средњошколце коштају од дванаест до осамнаест хиљада динара што зависи од избора збирки задатака и радних свезака.

Без обзира што цене ни ове године нису битно мењане, и за школски прибор и ранчеве, ако их треба мењати, треба одвојити знатну суму новца. Приликом избора ранца обратити пажњу на квалитет посебно за најмлађе ђаке. То се односи на материјал од којег је направљен, његову стабилност, и да је због безбедности детета видљив у мраку. Цене ранчева се крећу од 2.500 па навише. У зависности од величине и дебљине корица, свеске коштају од 22 до 300 динара, оловке и гумице од 15 до 80, дрвене бојице од 85 до 500 динара, пернице од 150 до више од хиљаду динара, блок за цртање од сто динара па навише. Приликом куповине прибора треба обићи више продајних места с обзиром на разлике у цени, а и ове године су у појединим маркетима цене ниже него у књижарама.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

СРБИЈА У “РИТМУ ЕВРОПЕ” – Јована и Милица певају за Лозницу

У АМФИТЕАТРУ КОД ЦРКВЕ – Поломљена седишта и расвета

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )