КУДА ЋЕ ИЋИ НОВИ ПУТ ВАЉЕВО – ЛОЗНИЦА – Траса пута на увид

КУДА ЋЕ ИЋИ НОВИ ПУТ ВАЉЕВО – ЛОЗНИЦА – Траса пута на увид

Од 6. августа траје јавни увид у Нацрт Плана детаљне регулације нове деонице дела државног пута првог  Б реда Ваљево – Лозница на територији Града Лознице. Изградња нове саобраћајнице имала би функцију повезивања државног пута Ваљево – Лозница са планираним државним путем Шабац – Лозница (наставак пута Нови Сад – Рума – Шабац), а циљ је стварање услова за реализацију националних и интереса града у области саобраћајне инфраструктуре као и услова за експлоатацију минерала јадарит из долине реке Јадар.

Новом трасом државног пута обезбедио би се виши ниво приступачности за подручја кроз која би будућа саобраћајница требало да пролази, а уједно би служио као обилазница око града пошто ће доћи до измештања транзитних токова из његовог центра. Према речима Драгане Јовановић, главне градске урбанисткиње, Планом су обухваћене катастарске општине: Слатина, Горње и Доње Недељице, Грнчара, Липница, Руњани, Липнички Шор, Брадић и Коренита.


– Планирани коридор полази од прикључења на државни пут за Ваљево, код Тешића моста, пролази поред подручја где је планирана експлоатација јадарита, креће се долином реке Јадар тако да је прати паралелно са планираном пругом Ваљево – Лозница. У Липници се одваја, прелази постојећу пругу и укршта се са државним путем за Шабац код ОМВ пумпе. Планом су дате и везе ове саобраћајнице са постојећом и планираном мрежом државних и локалних категорисаних и некатегорисаних путева по принципу оптималног броја чворишта. Укрштања са државним путевима планирано је да буду решена као површинске кружне раскрснице, а између укључења на путу за Ваљево и путу за Шабац има још пет укрштања са локалним категорисаним путевима као површинске ракрснице. Укупно треба да буде седам површинских и девет денивелисаних укрштања, подвожњаци, надвожњаци, са будућом планираном саобраћајницом. Она нигде где “сече” постојећу саобраћајну мрежу неће то оставити као нерешено питање, односно укрштања са свим постојећим путевима су решена – објашњава Јовановићева.

Будући државни пут биче дугачак 13,7 километара, а путни појас ширине око 30 метара, обухвата трасе гасовода и цевовода техничке воде који су предвиђени већ усвојеним Просторним планом подручја посебне намене за експлоатацију минерала јадарит. Будућа саобраћајница имаће две возне траке ширине по 3,25 метара, ширина ивичне траке биће 0,35м, а ширина банкине са сваке стране по метра и по и пројектован ће бити за  брзину од око 80 километара на час.


Овај јавни увид траје сваког радног дана у згради Скупштине града и на интернет страници града све до 4. септембра до када физичка и правна лица могу доставити своје примедбе. Јавна седница комисије за планове биће одржана 11. септембра у великој сали Скупштине града, а они који су поднели примедбе могу јој присуствовати и усмено их образложити, саопштено је из градске управе.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЈП “ТОПЛАНА” – Уклоњена проблематична лира

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – За трећину мање активно оболелих

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )