У ПОНЕДЕЉАК КОНСТИТУИСАЊЕ СКУПШТИНЕ ГРАДА – СНС доноси одлуку уочи седнице

У ПОНЕДЕЉАК КОНСТИТУИСАЊЕ СКУПШТИНЕ ГРАДА – СНС доноси одлуку уочи седнице

Ово је једна од ретких постизборних ситуација у којима ни пет дана пред Коститутивну седницу Скупштине града (СГ) ништа није познато – ни ко ће све чинити владајућу већину нити имена кандидата за најодговорније функције. Чак нису позната имена ни шефова одборничких група, али бар једна дилема је разрешена – седница ће бити у великој сали СГ, а не у Вуковом дому како се спекулисало у делу јавности

Да ли је у питању добро чувана тајна или ће тек за викенд СНС као апсолутни победник локалних избора донети кадровске одлуке, остаје да се види, али ни на опозиционој страни није лако било доћи до тражених одговора. Као да су сви у ишчекивању одлуке да ли ће напредњаци, можда, некога од њих позвати у коалицију. 

– Српска напредна странка функционише тако што одлуке доносимо на седницама органа странке. Пошто ће ГО бити за викенд, није могуће било шта рећи пре тога – рекао нам је један од ретких функционера те странке који је прихватио и необавезан разговор на ту тему.


За званичан разговор, међутим, нисмо  успели да нађемо саговорника. Лозница по томе није изузетак јер ни у осталом делу Србије још увек нису конституисане нове локалне власти, осим у малобројним општинама у којима је победила опозиција. Сви, очигледно, чекају да се на државном нивоу преломи ко ће бити и да ли ће, уопште, бити коалициони партнер СНС. Уосталом, треба се сетити да је у изборној ноћи председник странке и председник Србије Александар Вучић поручио општинским и градским одборима странке да не журе са договорима како касније не би било потребе за прекомпоновањем власти. Да договор на вишем нивоу није на помолу, видело се и на Коститутивној седници Скупштине Србије када су само верификовани посланички мандати, а избор председника и заменика председника Скупштине остављен за касније.

– Ми још нисмо водили никакве разговоре са СНС у Лозници са којом смо протеклих година били у коалицији и имали добру сарадњу. Очекујем да бисмо могли да се састанемо са њима у четвртак (13. август) или у петак. Али, сигурно је да ће одлука о наставку сарадње зависити од договора на вишем нивоу – рекао је за ЛН Иван Горданић, члан привременог органа СПС и први на изборној листи. Он је рекао да би социјалисти данас (14. август) требало да донесу одлуку о томе ко ће бити шеф њихове одборничке групе.

Поред СНС која има 43 оборника, одборничку групу имаће још само СПС која има пет одборника, таман колико је и потребно да би се остварило то право. ГГ “Смело” са четири одборника најближа је тој могућности (Боља Србија три и по два СРС и Заветници) па је логично питање за Драгана Пајића, носиоца листе, било да ли су већ постигли договор о заједничком наступу са неким из остатка опозиције.

– Било је неких почетних разговора, али ништа конкретно није договорено. Видећемо како ће се ствари касније одвијати – каже он и напомиње како су у Лозници сви у ишчекивању коначних договора на републичком нивоу.


За седницу у понедељак предвиђено је конституисање скупштине града, што значи, верификација одборничких мандата, избор председника, заменика председника Скупштине града и секретара Скупштине града. Председник се бира већином гласова из редова одборника на предлог најмање трећине одборника, тајним гласањем, заменик председника на исти начин, док се секретар поставља на предлог председника. У прошлом сазиву председник и секретар су били из СНС, а заменик председника из СПС. Ако не пре, онда у понедељак по предложеним кандидатима може се наслутити да ли СПС остаје коалициони партнер или одлази у опозицију.

Међутим, не треба доносити исхитрене закључке, поготову што у понедељак неће бити биран градоначелник нити чланови Градског већа. Ни у прошлом сазиву нису бирани на Конститутивној седници, а ни рокови за њихов избор нису при крају тако да се може сачекати и коначан договор на врху који ће се догодити у наредних десетак дана, како је најавио председник Вучић. 

У овом тренутку је познато да ће конститутивном седницом председавати Живан Красавчевић (1942) са листе СНС, као најстарији одборник, а да ће му помагати најмлађи – Душица Баровић (1994) са листе “Смело”.

Било је нагађања у делу јавности где ће бити одржана седница с обзиром на то да треба испоштовати све мере санитарне предострожности, па су многи видели Вуков дом као место где би одборници могли започети свој мандат. Према речима начелника градске управе Владимира Радојчића, седница ће ипак бити у великој сали.

– Поред уобичајених мера предострожности, обезбедићемо плексиглас боксове за све одборнике и свешћемо број присутних само на најнеопходније за несметан рад – каже он.

Одлука, ипак, за викенд

У кратком телефонском разговору градоначленик Лознице Видоје Петровић потврдио је за ЛН да ће СНС током викенда на седници ГО утврдити листу кандидата за најодговорније функције у граду. Такође, потврдио је и да још увек није донета одлука да ли ће позвати СПС у коалицију.

З. В.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – Пацијент упућен у Београд

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Петоро новозаражених

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )