НЕДЕЉА ДОЈЕЊА – Мајчино млеко – најбоља храна

НЕДЕЉА ДОЈЕЊА – Мајчино млеко – најбоља храна

Под слоганом “Подржи дојење за здравију  планету” широм света обележава се ”Недеља дојења” – прва недеља августа. Слоган говори управо о томе колико је дојење важно  за здравље маме и бебе, као и шире заједнице.


Мајчино млеко представља најздравији избор правилне исхране у првим месецима живота и најчвршћу везу између мајке и бебе. Први кораци успостављања лактације подразумевају додир кожа уз кожу одмах по рођењу, јер се тако  развија и емоционална повезаност између маме и бебе.

Према речима Ане Стакић, више медицинске сестре Службе патронаже у лозничком Дому здравља “Др Миленко Марин”, први подој је најбоље обавити у прва два сата одмах по рођењу, ако то околности дозвољавају.

– Веома је важно  да беба и мама буду  у истој просторији и што је најбитније да мами објаснимо како да бебу правилно постави на груди. На почетку  треба да буде од осам до дванаест подоја у току 24 сата мада саветујемо да бебу треба дојити кад год то она затражи, не треба ограничавати. Мајчино млеко је увек стерилно, доступно и увек одговарајуће температуре, не треба га посебно припремати и не може се поредити ни са чим. Оно је на почетку беличасто, провидно, што задовољава жеђ новорођенчета, а наравно морамо настојати да беба попије и оно последње млеко које је најхранљивије – каже Стакићева.

Како каже, мајчино млеко садржи идеалан однос свих хранљивих материја које су потребне за правилан раст и развој сваког новорођенчета. Садржи  имуноглобулине, довољну количину гвожђа које задовољава потребе новорођенчета у први шест месеци живота и утиче на правилан раст и развој вилице и лица код бебе. Важно је напоменути да дојене бебе имају мањи ризик од обољевања од дијабетеса, екцема и астме, инфекција ушију и респираторних инфекција. На другој страни, маме дојиље теже обољевају од карцинома дојке и јаника и остеропорозе.

– Приликом кућних посета, видели смо да већина мама успешно доји уз наше савете. С обзиром на опасност од заразе коронавирусом, постоје мере предострожности којих маме треба да се придржавају. То подразумева прање руку пре и после дојења, ношење  заштитне маске сваки пут када је у блиском конткату са бебом, коришћење алкохолних гелова за дезинфекцију руку и површина. Све посете после изласка из породилишта треба одложити за каснији период, а негу и бригу о беби треба да воде најближи чланови породице – каже она.


Сакићева наглашава да особе које кијају, кашљају, имају повишену температуру не треба да  буду у близини бебе и обавезно треба да носе заштитну маску, а собу у којој се борави проветравати више пута дневно. Избегавати додиривање  бебиних  ручица, носића и уста јер се показало да се вирус тако најчешће и преноси. Бебу требха изводити у шетњу, али  избегавати гужве и поштовати дистанцу од два метра.

–  Циљ наше кампање је давање подршке дојењу, да укажемо колико је оно значајно за здравље маме и бебе, да је то најбоља исхрана потребна новорођенчету. такође, наш циљ је и да дамо подршку мамама дојиљама како би њихово дојење било што успешније – каже Стакићева.

Епидемија коронавируса донела је измене у раду и у Служби патронаже. Смањен је број посета патронажних сестара, како маме и бебе не би доводили у ризик, али, су им оне, како каже Стакићева, путем телефона увек доступне за давање савета. Како каже, ниједна мајка ни беба није била позитивна на нови коронавирус.

Иначе, све породиље су тестиране у  породилишту.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

БОКС: ФИНАЛЕ СУПЕР ЛИГЕ СРБИЈЕ – Први меч 10. септембра

НА ГРАДСКОМ БАЗЕНУ – Више од 500 купача дневно

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )