НАШИ СМО – Мрском Ковиду,

НАШИ СМО – Мрском Ковиду,

Нормално да нема на почетку, оно класично “драги” јер све јеси, али драг ниси, нити ћеш бити. Појавио си се непозван, дошао на своју руку, онако подмукло, кукавички, да нико нити види, нити чује и онда почео да правиш хаос. Долазили су твоји рођаци и пре, нажалост, имаш велику породицу, али нису били овакви као ти, страшни, немилосрди и, брате, много досадни. Никада ниси чуо за ону “сваког госта три дана доста”.


Прочитах да су коронавируси велика породица вируса који узрокују различите болести, а клиничка слика може се манифестовати у распону од “обичне” прехладе до тежих упала респираторних путева. Најпознатија и најозбиљнија обољења која изазивају коронавируси су блискоисточни респираторни синдром (МЕРС) или тешки акутни респираторни синдром (САРС), а онда си стигао ти, ковид-19. Да ли си свестан да си направио пометњу светских размера? Буквално. Променио си живот на планети. Ниси уопште фер. Невидљив си, нападаш мучки, користиш све технике ратовања и камуфлаже. шириш се ненормално. Некога одмах ухватиш и нападнеш из свих оружја, груне температура, кашаљ, болови, нема укуса, нема мириса, хаос. Код другога се уселиш курвањски, уђеш без куцања, не дајеш знака да си ту. Ућутиш се и користиш га као “суперпреносиоца”. Иде човек, дружи се, осећа се добро, а ти га злоупотребио као “тројанског коња” да те расеје по другим усним дупљама и плућима, да нанесе зла драгим људима, а да тога свестан није. Због тебе је пропало пролеће, сад пропада лето. Нећу ове године, готово дефинитивно, отићи на море и то ти никада, али никада, нећу опростити. Ни то што је отказан концерт ”Ваљка”, а баш сам одувек желео да их чујем уживо. Опет то није ништа у односу на оно што си урадио лекарима, медицинским сестрама и осталом медицинском особљу које с тобом ратује месецима. Због тебе се људи на плус 33 кувају у скафандерима, због тебе не виђају своје породице, децу, родитеље, због тебе стрепе и они и њихови најближи. Колико си живота узео, скратио људских трајања, нанео патње, ужасан си.

Морам ти рећи и да си много глуп. Вирусу треба домаћин, а ти свог ликвидираш, мислиш има ових људи на милијарде, нема везе. Наљутио си човечанство, натерао га да се удружи да тражи вакцину против тебе и изгледа да то иде у правом смеру. Има изгледа да будеш вирус против којег је човечанство најбрже нашло вакцину. Е, онда си обрао бостан. Онда ћеш постати обичан вирус, упамћен по злу које си сејао ове године и ништа више. Бићеш “прочитан”, презрен и побеђен. Знам. Можеш да мутираш, играш и даље на кварно, али бићеш ухваћен за врат и готово. Многе си лепо и слудео, помутио им памет па само смишљају неке теорије. Од неизбежног бизнисмена Била Гејста који заговара вакцинисање како би набацио још коју милијарду долара на свој банковни рачун, па 5Г мреже, антена у маскама (?!), па да си побегао из лабораторије и још свашта нешто  у том стилу. Признајем, имаш добру пропагандну машину, посејао си панику, пробудио теоретичаре завере и гори си од Гебелса. Али има да завршиш као и он, или бар слично. Покварио си нам и изглед, колико лепих људи мора да покрије маскама пола лица због тебе, али, руку на срце, неки су пријатнији да се виде под маскама. Наравно, о укусима не треба расправљати. Има и оних који су нас поштено насмејали кад су се појавили са фамозном маском, оно да пукнеш од смеха, мада ситуација није за смех. У сваком случају ковиду-19, короно, или како год хоћеш, много си се заиграо. Јеси нас све изненадио, померио из колосека, али  свакој муци дође крај па ће и теби. Нађе се лека за све па ће и за тебе, а онда си га угасио.


Нисам сигуран, али изгледа да сам зимус срео тебе, или неку твоју претходницу. Јеси ме намучио, због тебе сам попио камион лекова, али си капитулирао. Тако тада, тако ћеш поново пред људском памећу, науком и технологијом. Једино ме брине што ћемо тебе победити,  али људску глупост нећемо. Некадашњи светски првак у шаху Вилхелм Штајниц наводно је, својевремено, рекао: Људски ум је ограничен, али људска глупост није, а и  физичар Алберт Анштајн је рекао да су “само две ствари бесконачне, свемир и људска глупост”. Нажалост, њихове речи су се као тачне показале и сада док владаш корончино. За то лека нема.

Саша Трифуновић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Студент

НАШИ СМО – Памет у главу

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )