УСПЕХ МЛАДОГ ЛОЗНИЧАНИНА – Бронзана медаља за Страхињу

УСПЕХ МЛАДОГ ЛОЗНИЧАНИНА – Бронзана медаља за Страхињу

Страхиња Николић из Лешнице, један је од петорице ученика из Србије који су на 4. Европској олипијади из физике за средњошколце освојили укупно пет медаља, две златне, једну сребрну и две бронзане.


Страхиња је освојио бронзану медаљу, Богдан Рајков и Добрица Јовановић златну, Петар Самарџић сребрну а Душан Бегуш бронзану. Сва петорица су ученици Математичке гимназије у Београду. Успех је тим већи што је наша земља први пут учествовала на овом такмичењу које је уместо у Румунији одржано ”на даљину” од 20. до 26. јула, а на којем је учествовало више од 250 ученика из 57 европских и гостујућих земаља. Ученици су, поштујући све прописане епидемиолошке мере, радили задатке у библиотеци Института за физику у Београду чији су истраживачи и организовали учешће наше екипе.

 Страхињу смо пронашли у Врњачкој бањи где се са друштвом налази на заслуженом одмору. Како нам је рекао, ово је његово прво учешће на међународном такмичењу и прва освојена награда овог ранга. До сада је освајао награде на државним такмичењима, а прошле године био је резерва тима за Међународну олимпијаду.

– Такмичење је на моменте било веома стресно и напето, али је било занимљиво, поготово задаци  који су били креативни за размишљање. Када сам чуо да сам освојио медаљу то је био баш, радостан моменат. Другачије је онлајн такмичење, немамо никакву интеракцију са такмичарима из других земаља, што је велики минус. Практично, два дана смо ишли у Институт за физику да радимо, а да је све било редовно, такмичење би трајало доста дуже. На оваквим догађајима упознајемо се са другим такмичарима, ширимо пријатељства. Камера нас је пратила ради регуларности и није било експеримената уживо, већ преко рачунара – прича Страхиња.

С обзиром на то да  је ове године завршио средњу школу, открива нам да је уписао оно што је и желео, Електротехнички факултет у Београду.

Треба напоменути да је Србија на овом такмичењу екипно међу најбољим европским земљама и да су Богдан и Добрица заузели прва два места у званичном и апсолутном пласману који укључује само европске земље, тако да представљају апсолутне победнике такмичења. Уз Међународну олимпијаду из физике на којој Србија редовно учествује, али која ове године није одржана због пандемије ковида-19,  Европска олимпијада је најпрестижније такмичење из физике за ученике средњих школа у решавању задатака.

Како кажу у Институту, овај успех српских средњошколаца би требало да мотивише и надлежне у Министарству образовања да ово такмичење уврсте у редован календар такмичења. И до сада су конкурисали, али су добијали негативан одговор.

В. М.

Фото: Лична архива саговорника

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗА ОСВОЈЕНУ БРОНЗУ – Градоначелник честитао Страхињи

ЛОЗНИЧАНИ ТАМАРА И МИЛОШ ЂУРИЧИЋ – Од старих праве нова бицикла

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )